Bitcoin obligaties uit El Salvador, alle details op een rij

Afgelopen weekend werd duidelijk dat El Salvador een obligatie uitschrijft van in totaal $1 miljard én dat ze een Bitcoin City willen bouwen. Inmiddels is het stof neergedaald en is er meer bekend over deze 'bitcoin bonds'.

Bitcoin bonds

Ten eerste is president Nayib Bukele van plan om deze obligatie te gebruiken om (een deel van) de ​​nieuwe stad te financieren. Deze zal dan gebruik gaan maken van geothermische energie van een vulkaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De obligaties zullen in 2022 beschikbaar gaan zijn. Hij schat in dat de infrastructuur van de nieuwe stad ongeveer 300.000 BTC zou bedragen (ter waarde van ongeveer $16,8 miljard).

De stad gaat worden gebouwd naast de Golf van Fonseca in de Stille Oceaan. De stad krijgt de vorm van een cirkel met in het midden het logo van Bitcoin op een groot plein. Er komen allerlei voorzieningen, waaronder commerciële zones, woonwijken, bars en restaurants, een luchthaven, een haven, spoorwegen en entertainment.

Althans: dat is de belofte die Bukele deed op het podium van de LaBitconf-conferentie.

De vulkaan die het project gaat 'gebruiken' is niet dezelfde vulkaan als waar het land al is begonnen met minen. Dat gaat namelijk om de Tecepa-vulkaan, ergens anders in het land.

Eigen burgemeester

Daarnaast: de stad krijgt een eigen burgemeester en inwoners of bedrijven hoeveel geen inkomstenbelasting, vermogenswinstbelasting, onroerendgoedbelasting of loonbelasting te betalen. In plaats daarvan komt er één simpele regel: 10% btw.

De helft van de opbrengst van die belasting wordt terug gestopt in de stad zelf: denk aan onderhoud, infrastructuur en het schoon houden van de straten. De rest gaat naar het betalen van de obligaties die de regering uitgeeft om de stad te bouwen.

De helft van de $1 miljard van de obligatie gaat gebruikt worden om bitcoin mee op te kopen. De andere helft wordt gestopt in de financiering van de infrastructuur voor het minen van Bitcoin. Waar het geld om 'de stad mee te bouwen' vandaan komt, is niet bekend.

Volgens informatie die te lezen was op het scherm achter Bukele tijdens de presentatie, zal de obligatie in 2032 vervallen en zit er een rentevoet van 6,5% op. Bovendien heeft de obligatie een dividend dat is ontworpen om de helft van de opbrengst aan beleggers terug te geven, na het verkopen van de eerste $500 miljoen in bitcoin. Hierover legt Samsom Mow meer uit in onderstaand interview:

Voordelen voor investeerders

De Republiek El Salvador is de uitgever van de obligatie, met cryptobeurs Bitfinex als bookrunner. De tokens gaan worden uitgegeven op het Liquid Network, een federated sidechain op Bitcoin. Men kan meedoen met USD, BTC en USDT. Wel lijkt het erop dat Amerikaanse investeerders gaan worden geweerd.

Mow legde uit dat de obligatie een 'lock-up'-periode van vijf jaar heeft, wat betekent dat $500 miljoen aan bitcoin tot die tijd van de markt zou worden gehaald. Na deze peruide krijgt de obligatie een dividend-achtige structuur. Hierbij is de stijgende prijs van Bitcoin dan weer belangrijk (of aantrekkelijk).

"Van die $500 miljoen die de president koopt, zullen ze, na een lock-up van vijf jaar, een deel van die bitcoin gaan verkopen om een ​​extra 'coupon' te geven aan alle investeerders in de obligatie."

Mow denkt dat er meer dan genoeg investeerders zullen zijn. Hij geeft aan al verschillende mensen te hebben gesproken die tientallen miljoenen willen inleggen. Op Bitfinex zijn er bijvoorbeeld veel whales actief.

Buitenlandse investeerders die meer dan $100.000 inleggen, kunnen na vijf jaar het staatsburgerschap aanvragen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador