‘Bitcoin is géén wettig betaalmiddel’, adviseert IMF aan El Salvador

613 totale weergaven
|

El Salvador kan bitcoin beter niet als wettig betaalmiddel gebruiken, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het zou in de ogen van het instituut financiële en consumentenrisico's met zich meebrengen.

Rapport van IMF

Gisteren deelde het IMF een verklaring over El Salvador; niet enkel gerelateerd aan Bitcoin. Ze complementeerden het land van president Nayib Bukele over de aanpak van de coronacrisis en de (geprojecteerde) economische groei die het land boekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo groeide de economie in 2021 met maar liefst 10%. Ook erkent het IMF dat de misdaad in het land hard terugloopt en dat ze goede zaken doen wat betreft een gediversifieerde energiemix.

Maar er werd ook stilgestaan bij het feit dat El Salvador sinds september een nieuwe valuta gebruikt: Bitcoin. Het IMF vraagt ​​El Salvador om de risico's met betrekking tot de cryptovaluta aan te pakken:

"De hoge prijsvolatiliteit van Bitcoin, brengt het gebruik ervan als wettig betaalmiddel aanzienlijke risico's met zich mee voor de consumentenbescherming, financiële integriteit en financiële stabiliteit."

“Het gebruik ervan leidt ook tot fiscale voorwaardelijke verplichtingen. Vanwege die risico’s mag bitcoin niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt.”

Het staat er dus heel stellig en de uitspraak laat weinig aan de verbeelding over: "Bitcoin should not be used as a legal tender."

'Stap te ver'

De rapportschrijvers moedigen financiële inclusie aan, maar vinden Bitcoin toch echt een stap te ver. Ze doen daarom enkele aanbevelingen om de reikwijdte van de Bitcoin wet te verkleinen. Denk daarbij aan consumentenbescherming en regels tegen witwassen en terrorismefinanciering.

"Net als voor andere e-wallets, zou Chivo verplicht moeten zijn om het geld van klanten volledig veilig te stellen, zowel in Amerikaanse dollars als in Bitcoin."

Het is niet de eerste keer dat het IMF zich zo uitlaat tegenover El Salvador. Toen het wetsvoorstel in juni dit jaar werd aangekondigd, waren ze er ook met de kippen bij. Binnen enkele dagen had Bukele een gesprek met het IMF, onder andere over een lening van $1,3 miljard die op het spel zou staan.

Maar ook daar heeft het Centraal-Amerikaanse land een antwoord op: een 'crowdfunding' van $1 miljard in de vorm van een Bitcoin bond. Afgelopen zaterdag maakte Bukele bekend dat ze $1 miljard willen ophalen door een samenwerking met Bitfinex en Blockstream.

Heel gek is het niet dat het IMF zich zo druk maakt om de adoptie van Bitcoin. Het instituut is namelijk in 1945 in het leven geroepen, vlak na het Bretton Woods moment. Ze floreren onder een fiatstandaard, waarbij ze via centrale planning dingen als 'financiële stabiliteit, werkgelegenheid en duurzame economische groei' willen stimuleren.

Dat gaat tegen Bitcoin in: het monetair beleid staat in steen gebeiteld en voor alles wat daaromheen gebeurt is er geen IMF nodig. Bitcoin vindt haar heil in de Oostenrijkse School, waarin geen plek is voor leenconstructies waar het IMF goed in is. De vrije markt vindt uiteindelijk zélf de beste oplossing wel.

Over dit onderwerp praatten Jordan Peterson en Saifedean Ammous onlangs nog door in een zeer goed interview: De Bitcoin Standaard en de Fiat Standaard.

Wil je meer zien over Bitcoin in El Salvador? Bekijk dan onze documentaire!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador