Bitcoin on-chain: sterke accumulatie rond niveau van $30.000 geeft hoop

De bitcoin koers is in het weekend redelijk vlak gebleven en blijft momenteel redelijk sterk boven het niveau van $34.000 per bitcoin. Ondanks dat we vanaf de recordkoers van bijna $65.000 een enorme klapper hebben gemaakt blijven investeerders wat de lange termijn betreft bullish over bitcoin.

Volgens één van de metrics van Glassnode, de Liveliness, zijn het de afgelopen tijd vooral lange termijn hodlers geweest die bitcoin uit de markt trekken. Deze statistiek geeft de verhouding aan tussen het aantal vers verstuurde bitcoin op het netwerk en bitcoin die zijn blijven hangen bij dezelfde eigenaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe dichter de Liveliness bij de nul hangt, hoe meer bitcoin er in de zakken van hodlers verdwijnt. Vandaar dat een daling wordt geclassificeerd als accumulatie.

Bitcoin on-chain: sterke accumulatie rond niveau van $30.000 geeft hoop

Hogere Liveliness niet altijd bearish

Hoe dichter de Liveliness score bij de nul hangt, hoe meer mensen er in theorie aan het hodlen zijn. Maar uiteraard kun je niet blind varen op dit soort statistieken en beweegt de koers ook weleens in de tegengestelde richting die je op basis van de score zou verwachten.

Neem bijvoorbeeld de periode tussen november 2020 en april 2021 waarin de Liveliness samen met de bitcoin koers omhoog bewoog. Een lagere hoeveelheid hodlers volgens deze statistiek hoeft dus niet per definitie te betekenen dat de koers een klapper gaat maken.

Dat zou te maken kunnen hebben met de enorme volatiliteit in het handelsvolume aan het begin van dit jaar. In het eerste kwartaal ging de handelsactiviteit omhoog naar $6 biljoen, terwijl in het kwartaal daarvoor nog voor $1,14 biljoen aan bitcoin werd verhandeld.

Veel lange termijn hodlers hebben in deze periode (een deel van) hun bitcoin verkocht aan het nieuwe retail-publiek dat richting bitcoin is gekomen. Wat ook de snelle run up naar bijna $65.000 en de enorme daling die volgde na de tweets van Musk over bitcoin.

Bitcoin houdt de $30.000 sterk in handen

De toenemende accumulatie door de lange termijn hodlers lijkt zijn vruchten af te werpen voor de koers. Bitcoin houdt zich stevig boven de $30.000 en lijkt een mooie bodem te bouwen voor het hervatten van de bull run. In de afgelopen periode werd deze grens een aantal keren getest, maar handelden we iedere keer vrij rap weer boven dat niveau.

Joel Kruger, een forex-analist voor het in Londen gebaseerde investeringsbureau LMAX, gaf eerder deze week aan dat bitcoin de $20.000 opnieuw zou kunnen aantikken vanwege het wereldwijde marktsentiment. Hierbij refereerde hij aan de recente terugval in de aandelenmarkten en de snelle opkomst en verspreiding van de Delta-variant van het COVID virus.

“Het zou stom zijn om de mogelijkheid uit te sluiten voor een terugval naar de laagste niveau’s van juni. Daarnaast denken wij dat er een risico is dat bitcoin het oude recordniveau van $20.000 weer gaat testen,” aldus Kruger.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....