De kleine man heeft ruim 1% van de bitcoin voorraad

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. 'Whales snoepen bitcoin op'

Analist Willy Woo deelt op Twitter een aantal zelf ontworpen on-chain indicatoren. Daarmee wil hij aantonen: lange termijn investeerders (hodlers) zijn aan het accumuleren. Ze kopen de munten die bears verkopen momenteel en bewaren die cold storage/offline. Elke transactie kent namelijk een koper én een verkoper.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

conclusie: bullish

Zijn these steunt op deze drie zelf ontworpen on-chain indicatoren:

  1. Net Flow Exchange: de netto instroom naar spot exchanges. De spotprijs blijft rangen tussen $32.000 en $35.000, maar steeds meer munten worden van exchanges gehaald (netflow vertoont dalende trend). Whales zijn munten aan het snoepen, aldus de analist.
  2. BTC Supply Shock Ratio: de verhouding tussen de bitcoin op exchanges en de totale bitcoin voorraad (~18,75 miljoen in totaal, 89,3%).

    Zodra whales munten van beurzen halen, leidt tot een 'schok' van de bitcoin voorraad op beurzen. Als het aanbod van beurzen dalende is, én de vraag neemt toe, dan gaat de prijs stijgen. De laatste keer dat Woo deze verhouding zag was in oktober 2020. En we weten wat er daarna gebeurde...
  3. Bitcoin Liquid Supply Ratio: dit laat de rotatie zien van bitcoin die van 'zwakke' naar 'sterke' handen wisselt. Het laat zien dat lange termijn investeerders de munten kopen van de verkopers.

    Zijn conclusie: het is zéér risicovol om nu te gokken op een lagere bitcoin koers. De fundamentele kracht van het protocol is nu nog niet ingeprijsd. Angst regeert nu de markt (score van 20 op Fear & Greed Index), maar dat is van tijdelijke duur.

In deze update, waarbij gebruik wordt gemaakt van data van CryptoQuant, wordt eens te meer bevestigd dat het aanbod bij beurzen afneemt (de rode lijn).

De kleine man heeft ruim 1% van de bitcoin voorraad
Netto instroom van BTC naar exchanges. Bron: CryptoQuant

2. De kleine man 'stackt'

De Australische collega on-chain analist _Checkmate deelt een andere grafiek, waaruit ook accumulatie-gedrag blijkt.

Glassnode definieert een entiteit als een cluster van bitcoin adressen in bezit van eenzelfde netwerkactor. Het zijn een schatting op basis van een aantal methodologische technieken en algoritmen.Een beurs als Binance is één entiteit, net zoals een mining pool als Antpool.

Maar een clubje van vier tandartsen die samen bitcoin kopen voor hun maatschap, zijn op de blockchain één entiteit (terwijl er vier gebruikers achter zitten).

Glassnode kan allerlei kenmerken hangen aan deze entiteiten, zoals ook de hoeveelheid satoshi's die zij vertegenwoordigen. Het cluster met 0.1 BTC of minder is flink aan het 'stacken', zo merkt _Checkmate op.

Alle drie kleuren laten een stijgende lijn zien in de onderstaande grafiek. De kleine man is een bitcoin stacker en ze hebben nu ruim 1,1% van alle gedistribueerde bitcoin in handen.

conclusie: bullish

3. Financieringspercentage nog steeds negatief

Zoals gezegd is het angst die momenteel de markt reageert, waardoor er ook minder vraag is naar bitcoin. Dat is een situatie waar lange termijn investeerders juist van profiteren. Ze snoepen de bitcoin af van verkopers.

Speculanten luisteren voorlopig niet naar Woo, want is momenteel goedkoper om een short positie te openen in vergelijking met een long positie. De laatste keer dat er een langere periode sprake was van een negatief financieringspercentage, was in maart-april 2020. Dat was de periode na Black Thursday.

conclusie: neutraal

De kleine man heeft ruim 1% van de bitcoin voorraad
leverage ratio tussen longs en shorts. Bron: CryptoQuant

Concluderend: het beeld van de afgelopen dagen is weinig veranderd. De spot prijs beweegt vooral zijwaarts en whales vullen hun bitcoin zakken verder van verkopers die in paniek verkopen. Dat zijn de groepen die gaan profiteren zodra er een flinke 'bounce' volgt.

De pijn van de China -, energie- en Elon Musk-FUD is namelijk grotendeels door de markt ingeprijsd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...