3 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Hash Ribbon kruist bullish

De Hash Ribbon is een marktindicator die ervan uitgaat dat de bitcoin prijs een bodem bereikt zodra miners capituleren. Capitulatie wil zeggen: miners maken verlies, want de kostprijs ligt hoger dan de marktprijs (indicator kleurt rood).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bedenker van de Hash Ribbon is overigens Charles Edwards van Capriole Investments.

Van verlieslatende miners is momenteel géén sprake van overigens, want de capitulatie is zo goed als voorbij, concludeert Glassnode in hun wekelijkse update.

De 30-daagse moving average van deze indicator is over de 60-daagse moving average gekruist en dat is historisch gezien een koopmoment gebleken (indicator kleurt groen).

Het kruisen is zichtbaar in de onderstaande grafiek (groene lijn van de 30D MA komt boven de blauwe lijn van de 60D MA). Een signaal dat de schade van het verbod uit China voorlopig voorbij is.


3 statistieken die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin prijs
conclusie: bullish

2. Opbrengsten miners 57% omhoog sinds juni

Daarop aansluitend: miners schrijven sinds juni weer vettere marges, zo blijkt uit onderzoek van hetzelfde Glassnode.

Zoals bekend zijn miners uit China druk doende met de Grote Migratie uit China naar andere delen van de wereld, Kazachstan en Noord-Amerika in het bijzonder.

In mei was er nog sprake van een rekenkracht record van 180 exahash per seconde, maar het verbod uit China leidde tot een correctie van 50%.

Maar de afgelopen twee maanden is de rekenkracht weer hersteld met circa 25% met een geschatte totale rekenkracht van ~112 exahash per seconde.

conclusie: bullish

3. Prijsbodem door hodlers? 

On-chain analist Will Clemente berijdt weer één van zijn stokpaardjes: het verschil tussen de lange termijn investeerders (LTH) en korte termijn investeerders (STH).

Houd je je bitcoin langer vast dan 155 dagen, dan ben je een lange termijn investeerder. Zo niet, dan behoor je tot het korte termijn segment.

Het is Glassnode die deze scheidslijn trekt. Wellicht arbitrair, maar historisch on-chain onderzoek laat zien dat hodl gedrag zich vormt na circa 5 maanden.

conclusie: bullish

In een eerdere tweet maakte hij duidelijk dat het LTH-segment de meeste bitcoin in handen heeft.

conclusie: bullish

Op de korte termijn lijkt de koers te corrigeren, maar zoomen we uit, dan zien de on-chain patronen er op de middellange termijn positief uit.

Ook omdat een steeds groter deel van de bitcoin bezitters zijn digitale goud lang vasthoudt. Ruim 22% van de voorraad heeft 5 jaar of langer niet bewogen op de blockchain.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...