Bitcoin stevig door $36.000, deze 5 signalen zijn belangrijk voor de prijs

Update - Bitcoin is vanmiddag door de $36.000 grens gebroken. Daarmee is de cryptomunt met ruim 5% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. De laatste keer dat de munt boven de $36.000 verkeerde, was ruim één week geleden op 20 juni.

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Puell Multiple staat er gunstig bij 

De Bitcoin Puell Multiple is ontwikkeld door de analist David Puell, op Twitter bekend als @kenoshaking. Zijn indicator zegt iets over de kans dat miners hun bitcoin verkopen om tussentijds winst te nemen.

De Puell Multiple deelt door de waarde van alle nieuwe gedolven bitcoin door het gewogen gemiddelde van het afgelopen jaar. Daaruit rolt een getal tussen de 0 en 1 wat iets zegt over de verkoopbereidheid van miner, een niet onbelangrijke groep in de markt. Zoals bekend levert elk block een miner 6,25 bitcoin aan inkomsten op en daar komt een vergoeding voor de meegenomen transacties bij.

De Multiple staat nu op 0.44 en dat is historisch gezien (gebaseerd op waardes van de afgelopen zes jaar) altijd een belangrijk level geweest waarop het netwerk (en de prijs) zich herstelt na een correctie. Dat momentum lijkt nu toch al gaande, volgens deze analist die gebruik maakt van deze indicator.

De groene pijlen zijn getrokken op de momenten dat de Multiple een vergelijkbare waarde had in de geschiedenis van de bitcoin prijs.

Bitcoin stevig door $36.000, deze 5 signalen zijn belangrijk voor de prijs
conclusie: bullish

De ontwerper zelf reageert ook op Twitter en waarschuwt voor teveel optimisme.

2. Lange termijn investeerders profiteren van dip

Lange termijn investeerders (LTH) maken gebruik van de mogelijkheid om meer bitcoin te accumuleren tegen de huidige marktprijs onder $40.000. Volgens on-chain analist William Clemente III heeft deze groep 741.363 bitcoin (BTC) aan hun balansen toegevoegd sinds eind mei.

Een verklaring van deze toename ligt enigszins voor de hand. Analisten vermoeden dat een (substantieel) deel van deze munten eerder zijn gekocht door korte termijn houders (STH), maar deze zijn door hen vastgehouden. In zekere zin is een deel van het cohort STH overgegaan in het cohort LTH statistisch gezien.

Een belangrijke relativering van het cijfer, want het betekent dus dat een deel van deze ruim 741.000 BTC al eerder gekocht zijn in plaats vanaf mei 2021. Een substantieel deel van de kopers uit januari is 'ontgroend' en kunnen nu geclassificeerd worden als lange termijn houders.

conclusie: neutraal/bullish

3. Voorraad stablecoin USDC neemt fors toe

Tether USDT is nog steeds de onbetwiste nummer één in de stablecoinmarkt. Maar nummer twee USDC, een product van Circle en Coinbase, klopt stevig op de deur.

Recent is er relatief veel voorraad USDC naar de markt gevloeid, zo merkt Permabull Nino op. Het tekent de concurrentie die zich afspeelt in het stablecoin segment in de markt. Handelaren hebben droog kruit aan de zijlijn nodig om in - en uit te stappen bij heftige prijsschommelingen.

Gezien het stijgende on-chain volume van de afgelopen dagen is dat een bullish signaal naar de markt. Relativering: de marktwaarde van USDC is 2,5 keer kleiner dan Tether USDT.

conclusie: bullish

4. Grayscale Bitcoin Trust

Volgens marktanalist Lyn Alden is het niet wijs om je blind te staren op stablecoin reserves in de markt. Voor de macro econome is het Grayscale Bitcoin Trust een belangrijke peilstok voor de bitcoin markt.

Het is een indicator van de institutionele vraag naar het digitale goud. Tot de komst van Canadese exchange traded funds (ETF's) was het hét vehikel voor gekwalificeerde investeerders in Amerika. Maar fondsen zoals Purpose bieden hun ETF goedkoper aan dan GBTC.

Een fikse korting op de aandeelkoers van GBTC is het gevolg en bestaande aandeelhouders lijden daardoor pijn, ook omdat vanwege een lock-in periode hun aandelen tijdelijk niet liquide zijn.

Grayscale was een agressieve koper op de bitcoin markt, maar die koopkracht is sinds januari 2021 afwezig. En blijkbaar kunnen Canadese ETF's die verdwenen vraag niet compenseren. Voor sommige Amerikaans fondsen is de drempel om in een beleggingsproduct uit Canada te investeren te hoog. De Securities & Exchange Commssion stelt elk besluit over een ETF tot nu toe uit.

conclusie: neutraal

5. Leuk feitje: record aantal transacties in één blok

Typerbole maakt melding van block nummer 689.074 waarin maar liefst 4.463 transacties zijn meegenomen. Een dergelijke grote hoeveelheid is sinds 2017 niet meer voorgekomen.

De miner ontving 0.56 BTC aan transactievergoedingen voor zijn proof-of-work, wat goed is voor ruim 19.000 dollar in fiat geld. Naast de gebruikelijke block subsidie van 6,25 BTC, goed voor ~239.000 dollar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...