3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

372 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Hodlers hebben 76,8% in handen

On-chain analisten hebben regelmatig aandacht voor het verschil tussen de lange termijn investeerders (LTH) en korte termijn investeerders (STH). Het is Glassnode is daar door middel van een simpele metric een scheidingslijn tussen maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Houd je je bitcoin voor 155 dagen of langer, dan behoor je tot het lange termijn investeerderssegment. Analist Will Clemente wijst er - wederom - op dat 76,8% van de bitcoin voorraad in handen is van dit hodlers segment.

conclusie: neutraal

Dit gedrag heeft uiteraard effect op de beschikbare bitcoin op de markt. Bij beurzen bijvoorbeeld vertoont de voorraad sinds 19 mei, toen de prijs daalde richting $30.000, een dalende trend. Tijdens dat event verkocht met name speculanten en beleggers die kort in de markt zaten.

Doordat sterke handen de afgelopen maand meer van de voorraad hebben gekocht (accumulatie!), blijft er minder over voor de handelsbeurzen waar de spotprijs tot stand komt door middel van vraag en aanbod. Neemt dat aanbod plots af, dan spreekt men van een supply shock.

Een eerdere grafiek van dezelfde Clemente. eerder opgenomen in de update 'The Supply Shock is Underway', maakt dat eens te meer duidelijk.

De les voor de komende maanden: houd de verhouding tussen het LTH - en STH-segment goed in de gaten. Dat iemand een munt lang vasthoudt, wil niet zeggen dat hij nooit verkoopt, want een deel binnen dit segment wil juist de top van een markt 'timen' om op een later moment meer satoshi's voor dezelfde dollar te kunnen kopen (Rick Astley's).

3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: neutraal

2. Bitcoin netwerk: 1,2 miljoen nieuwe gebruikers 

Ook Willy Woo komt met een aantal interessante metrics, te beginnen met de gebruikersgroei van het bitcoin netwerk. Uit zijn berekening blijkt dat er de afgelopen 30 dagen maar liefst 1,2 miljoen nieuwe gebruikers zijn toegevoegd. Woo baseert zich hierbij op on-chain data van Glassnode.

Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest. Glassnode 'weet' dus hoeveel nieuwe entiteiten een nieuw beetje BTC hebben gekocht de afgelopen 30 dagen.

conclusie: bullish

De tweede interessante metric waar Woo mee komt, is de distributie van de huidige bitcoin voorraad. Het beeld dat bitcoin in handen is van een relatief klein groepje 'whales' en daardoor manipuleerbaar is, klopt niet.

conclusie: neutraal

Entiteiten met 1.000 BTC of meer in bezit, zijn goed voor 25% van de huidige voorraad. Daarmee zijn ze procentueel wél de grootste groep, gevolgd door de 'dolphins' en de 'octopussen', deze hebben respectievelijk tussen de 100 en 500 BTC en 50 en 100 BTC als digitaal goud op de plank.

3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: neutraal

Bij fondsmanagers van een exchange traded funds (ETF's) en beursgenoteerde bedrijven (bitcoin als corporate treasury) liggen die percentages nog zéér laag.

conclusie: neutraal

3. Stablecoin voorraad stijgt ondanks prijsstijging

Analist Jan Wuestenfeld besteedt vandaag aandacht aan het groeiende aandeel aan stablecoins op de markt. Dus ondanks de stijgende prijs (oranje lijn), blijft de hoeveelheid stablecoins op een hoog niveau. De komende weken wordt duidelijk wel deel naar de leenmarkt (renteproducten) vloeit en welk deel alsnog naar de spotmarkt. Genoeg droog kruit aan de zijlijn nog dus.

3 signalen die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: neutraal/bullish

Hij ziet ook dat de bitcoin in handen van beleggingsfondsen nog geen opwaartse beweging maakt, dus de huidige prijsbewegingen lijken meer gedreven door retail.

conclusie: neutraal/bearish

Gebruik on-chain analyse als waardevolle achtergrondinformatie en hecht er géén voorspellende waarde aan. Elke analyse is de optelsom van subjectieve keuzes en niemand kan de markt voorspellen.

De bitcoin prijs is simpelweg het resultaat van vraag en aanbod en de trend in de huidige markt is accumulatie onder het retail-segment, terwijl de zakelijke markt veelal nog niet wakker is.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...