Bitcoin koers duikelt naar $58.100, liquidatiegolf op de futuresmarkt

Bitcoin koers duikelt naar $58.100, liquidatiegolf op de futuresmarkt

De bitcoin prijs is deze woensdagochtend plots gedipt naar $58.100 en veert momenteel weer op.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

De bitcoinprijs is een gevolg van vraag en aanbod. Technisch gezien was er ook al twijfel of de koers zijn support bij $60.000 kon houden, zoals Elroy bij Koerskijken concludeerde.

Ook collega-analist Michaël van de Poppe zag vanochtend dat de kaart er niet heel positief uitzag.

Liquidaties op futuresmarkt

Wat niet meehielp, is dat de speculatie op de futuresmarkt zeer snel opliep. Vele contracten zijn geopend waarbij men met name 'gokt' op een hogere koers.

Doordat het financieringspercentage oploopt voor de 'long-positie', wordt het financieel steeds interessanter om een short-positie te openen, want de 'longs' moeten steeds meer betalen aan de 'shorts' om hun positie open te houden.

Bovendien is er een gedeelte van deze handelaren die niet dollars of Tether USDT als margin gebruikt op hun handelsaccount, maar ze gebruiken daarvoor bitcoin.

Zodra de koers zakt, dan worden deze handelaren dubbel geraakt. Hun long positie wordt geliquideerd, maar ook hun onderliggende bitcoin als margin vermindert snel in waarde. Ze moeten gedwongen hun bitcoin aan de markt verkopen.

Dat heeft een watervaleffect tot gevolg op de spotmarkt want ineens komt er veel bitcoin aan de aanbodzijde vrij. Dat doet de prijs zakken.

Diverse analisten maken melding van deze liquidatiegolf.

Lex Moskovski heeft snel berekend dat er 500 miljoen dollar aan future-contracten zijn weggeveegd in slechts één uur.

Bloqport heeft becijferd dat dit cijfer nog net wat hoger ligt.

Coin Days Destroyed (CDD)

Zoomen we uit op de spotmarkt, dan zien we meer distributiegedrag uitgaande van de on-chain indicator Coin Days Destroyed (CDD).

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een beetje bitcoin slaapt op de blockchain en niet is verplaatst (slapende munten).

Zodra je 0.01 bitcoin hebt gekocht en je houdt deze één jaar vast, dan heb je 365 'Coin Days' verzameld.

Verkoop je die bitcoin, dan classificeert de CDD-indicator deze als 'vernietigd' en verandert de status van dat beetje bitcoin in 'created'. Het UTXO mechanisme houdt dat nauwgezet bij.

In de onderstaande grafiek heeft deze analist deze metric toegepast op de afgelopen 24 maanden, waarin we duidelijk zien dat er accumulatie plaatsvindt in bearmarkten en distributie van munten in bullmarkten. Ook momenteel zien we een lichte distributietrend.

Dus houders zijn nu eerder bereid om hun munten te verzilveren dan eerder dit jaar.

Bitcoin koers duikelt naar $58.100, liquidatiegolf op de futuresmarkt
bron: CryptoQuant

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin on-chain

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties