4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Percentage virtueel op winst

Het percentage bitcoinbezitters dat virtueel op winst staat, is met 99,7% ongekend hoog, zo blijkt uit cijfers van on-chainbureau Glassnode.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Logisch, want de bitcoin prijs heeft bijna een nieuwe all-time high neergezet en de bitcoinmarkt is nu ruim 1.200 miljard dollar waard door de gestegen prijs en de gegroeide voorraad.

2. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Zoomen we in op de zogenaamde lange termijn bezitters (die hun btc 155 dagen of langer vasthouden), dan zien we een belangrijk verschil met de vorige top van 14 april (prijs: $64.840) op basis van de Spent Output Profit Ratio (SOPR)-indicator van Glassnode.

De indicator SOPR is feitelijk een virtuele winst - en verliesmeter. Via deze metric kun in één oogopslag zien of de median van de markt op winst of verlies staat.

Uit de formule van de verkoopwaarde in dollars en de aankoopwaarde in dollars, rolt een getal boven de 1 of onder de 1.

De afgelopen week staat deze indicator steevast boven de '1', een bevestiging dat de 'markt' grotendeels op winst staat.

Vertalen we deze theorie naar het LTH-cohort, dan wist deze in april een gemiddelde winst te realiseren van 800% toen de prijs door $64.000 ging.

Nu reikt die virtuele winst nog niet verder dan 300%.

4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers
bron: Glassnode

Dat zou kúnnen impliceren dat deze cohort nog blijft vasthouden en de rit langer wil uitzitten, ook al wordt binnenkort een nieuw koersrecord gevestigd.

3. Realized HODL Ratio (RHODL)

Pakken we de Realized HODL Ratio (RHODL) erbij, dan kunnen we nog meer informatie verwerven of er momenteel sprake is van een markttop of nog niet.

RHODL is gebaseerd op de Realized Cap HODL Waves van Glassnode.

HODL Waves zijn een weergave van alle beetje bitcoin op de blockchain, verfijnd geregistreerd door middel van UTXO's, en ingedeeld naar leeftijd.

De RHODL Ratio is de verhouding tussen de 1-weekse en de 1 tot 2 jaarse munten. Simpel gezegd: jong versus oud.

Worden er veel jonge munten op de blockchain aangemaakt, dan is dat het gevolg van kopers die bij bitcoin melden vanwege het gevoel de boot te missen. Is dat het geval (jong > oud), dan zal de RHODL-ratio stijgen.

Dat is momenteel óók het geval (zie de stijgende lijn), maar de ratio is nog niet in het rode rechthoek geraakt. Rood betekent dat er een bepaalde markttop is bereikt, de markt raakt oververhit en de oude hodlers nemen afscheid van hun gespaarde munten (winstname als markt op zijn sterkst is).

Kortom, deze metric is stijgende, maar uitgaande van deze voorspeller zien we nog geen top vormen.

4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers
bron: Glassnode

Kijken we naar de Google Trends (zoekopdrachten naar bitcoin) van afgelopen vijf jaar, dan mogen we concluderen dat de particuliere belegger nog geen last hebben van fear of missing out (fomo), het gevoel de boot te missen.

En weliswaar staan de apps van de Cash App en Coinbase hoog in de lijstjes bij de Appstore en Playstore, toch is er geen sprake van bovenmatige aantal downloads.

Tegelijkertijd neemt de hebzucht toe, getuige een gestegen score op de Fear & Greed Index.

4. Steeds minder bitcoin op exchanges

Wat niet tegenzit, is dat er steeds minder bitcoin op centrale exchanges is, wat de Duitse on-chain analist Jan Wuestenfeld hier opmerkt.

Zoals bekend wordt de spotprijs bepaald door vraag en aanbod op deze beurzen. Neemt het aanbod af en de vraag toe, dan stijgt de prijs.

Maar die vraag is mede afhankelijk of het particuliere retailsegment instapt, en ook al is er in Amerika nu handel in een bitcoin future ETF, dat zegt de gemiddelde belegger vrij weinig en is nog niet een enorme pushfactor naar de markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin on-chain utxo sopr

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties