Bitcoin hodlers kochten 25.000 BTC na de koersdip

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

De bitcoin prijs heeft de afgelopen 24 uur weer een dolle rit achter de rug. Na de dip onder $29.000 steeg de koers 'doodleuk' naar $34.000, een sterk signaal van deze bullmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wie hield het hoofd koel en kocht de dip?

De bitcoin prijs in euro's:

1. Hodlers kochten ~25.000 BTC bij

Lange termijn investeerders staan bekend als 'hodlers', ze sparen bitcoin voor de lange termijn en verkopen voorlopig niet. In de onderstaande grafiek wordt duidelijk dat hodlers blijven bijkopen, terwijl de prijs daalt.

conclusie: bullish

Kijken we specifiek naar een andere indicator, de 'Hodler Net Position Change', dan is deze in absolute zin met ~25.000 BTC gestegen de afgelopen 24 uur.

Andere analisten wijzen ook actoren die in actie kwamen na de comeback van de koers.

Willy Woo wijst er - wederom - op dat de bitcoin voorraad in circulatie van handen wisselt: van speculatieve handen (handelaren actief op derivatenmarkten) naar 'sterke handen' (hodlers). Zodra de prijs daalt, komen de sterke handen in actie.

De vorige keer dat deze verhouding (speculatief versus sterk) zo uit elkaar lag, was tussen $45.000 tot $50.000.

conclusie: neutraal

Dilutionproof ziet ook een plotse stijging van het aantal bitcoin adressen, waaruit hij de conclusie trekt dat (meer) spaarders de dips aangrijpen om bij te kopen. Dollar Cost Averaging is het automatisch en periodiek sparen van bitcoin.

De meeste software genereert bij elke transactie een nieuw bitcoin adres. Dat zou de stijging van de adressen in de onderstaande grafiek ook verklaren.

conclusie: bullish

2. Bullish divergence op Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator die Glassnode regelmatig gebruikt is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). De metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

De uitkomst heeft een waarde boven 1 (winst bij verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop). In theorie is overigens een waarde van 1 ook mogelijk, maar die kans is zéér klein, ook gezien de koersschommelingen.

De Adjusted SOPR (aSOPR) geeft een nog preciezer beeld, want het filtert alle UTXO’s eruit met een levensduur van minder dan één uur. Momenteel ligt de waarde onder de 1, dus gemiddeld staan beleggers op verlies.

William Clemente III gebruikt nu een technische analysetool op een on-chain metric. Hij ziet een bullish divergence op de SOPR-metric. Bij een bullish divergence laat de prijs een dalende trend zien (lower low), terwijl de SOPR een higher low maakt. Dat is een bullish gegeven.

conclusie: bullish

3. Aantal entiteiten groeit netto

We hebben het eerder in mei al benoemd: ook al daalt de prijs, het netwerk groeit. Met de indicator 'Bitcoin entities net growth' bedoelt Glassnode: de netto groei van unieke entiteiten. Een unieke entiteit is echter géén gebruiker.

We weten:

  1. Bitcoin adressen kunnen het bezit zijn van meer dan één individu (denk aan een bitcoin adres van een beurs of broker)
  2. Een individu is doorgaans eigenaar van meerdere bitcoin adressen (zéér gangbaar)

Dus het is te simpel om het aantal bitcoin adressen op te tellen en te concluderen dat dat getal staat voor het aantal gebruikers. Daarom heeft Glassnode de variabele entiteit geïntroduceerd. Ze definiëren entiteit als volgt:

Entiteiten is een cluster van bitcoin adressen die onder controle staan van dezelfde netwerkactor. Het is een schatting op basis van een aantal systematische, methodologische technieken en algoritmen.

De 'Bitcoin entities net growth' meet dus het verschil tussen nieuwe en 'verdwenen' entiteiten op het netwerk (verdwenen= een balans van 0 satoshi). De Nederlander Dilutionproof concludeert dat deze metric in de maand juni weer stijgende is. Het nieuws rondom El Salvador heeft daarbij geholpen.

conclusie: bullish

Op de spotbeurzen maakte bitcoin een flinke duikeling, en zodra de prijs daalt zijn er actoren op de blockchain die juist in actie komen. Dat zijn entiteiten die geloven in de lange termijn toekomst van bitcoin als technologie, protocol, store of value en betaalmiddel.

Tenslotte, voor de technisch analisten een interessante take-away:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...