Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt

Update - De bitcoin (BTC) prijs is onder de $30.000 geduikeld deze dinsdagmiddag met zelfs een korte wick naar $28.600 bij Bitstamp. De totale marktwaarde is nu ~560 miljard dollar, terwijl deze lang boven de 1 biljoen dollar stond.

De bitcoin prijs in euro's:

De laatste keer dat de prijs onder de $30.000 zakte, was op 27 januari, maar dat bleek een kortstondige correctie voordat de koers medio april naar $64.895 steeg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 19 mei kreeg bitcoin opnieuw een dreun, toen was er sprake van een oververhitte markt. Speculanten 'gokten' op een hogere koers en moesten bitcoin van de hand doen vanwege een verkeerde gok met leverage. Nu is er sprake van een sterk afgekoelde markt sinds de top bij $64.000, maar druppelt er veel negatief nieuws de markt binnen.

Was het eerder Elon Musk die de prijs van bitcoin stuurde met een aantal tweets, het is nu 'China' die de markt bepaalt. Deze week maakte de centrale bank van het land dat banken géén enkele bitcoin of cryptovaluta transactie mogen faciliteren.

Bovendien worden mining bedrijven uit populaire regio's zoals Sichuan, Xinjing en Binnen-Mongolië verbannen en afgesloten van de stroomvoorziening. Bedrijven komen echter snel in actie en verhuizen veel apparatuur naar het buitenland, met name naar Kazachstan en Amerika. Een gevolg op de korte termijn is dat de rekenkracht is gedaald.

BTC.com, een bitcoin mining pool goed voor circa 10% van de wereldwijde hashrate, maakte vandaag bekend naar Kazachstan te verkassen.

Volgens on-chain analist Philip Swift is er simpelweg van korte termijn angst en paniek (fear, uncertainty & despair oftewel FUD).

Kijken we echter naar de on-chain patronen op de blockchain, dan ontstaat een tweeledig beeld: korte termijn beleggers verkopen, maar lange termijn investeerders laten hun bitcoin voorlopig 'slapen' en denken niet aan verkoop. Ook de meeste mining bedrijven houden de hand op hun wallet, getuige deze cijfers van Coin Metrics.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt

Het zijn dus andere marktactoren die hun bitcoin aanbieden voor deze prijs.

Bitcoin on-chain update 12.00 uur -

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

1. Netto instroom naar spotbeurzen piekt

De netto instroom naar de spotbeurzen is op het hoogste niveau sinds maart 2020. Dat blijkt uit cijfers van on-chain bureau CryptoQuant. Zodra munten naar beurzen stromen, is dat een signaal dat marktparticipanten hun munten gaan aanbieden. Het is de hoogste inflow piek sinds maart 2020, dus wel het vermelden waard.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: bearish

Ook de zevendaagse moving average die de netto instroom bij spotbeurzen meet, laat een 'positieve' waard zien. Dat is het breken van de $50.000 in maart 2021 niet meer voorgekomen.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: bearish

2. Bitcoin voorraad in handen van lange en korte termijn beleggers

Wekelijks brengt Glassnode een update uit en daar staan altijd een paar interessante grafieken is. Ze hebben aandacht voor de indicator Bitcoin: Long- and Short-Term Holder Supply in Profit/Loss. Dat zegt iets over het gedrag van lange termijn investeerders, ook wel hodlers genoemd (LTH). De donkere kleuren staan voor ‘winst’ en een lichte kleuren staan voor ‘verlies’.

Ze worden vergeleken met korte termijn investeerders (STH), die gevoeliger zijn voor korte termijn winst. Glassnode weet een parallel te trekken met de bullmarkt van 2017, waarbij een voorraadverschuiving tussen de hodlers (LTH, blauw) en korte termijn beleggers (STH, rood) het uitgangspunt is.

Zowel in 2017 als in 2021 is het geval: na het bereiken van de ‘Peak HODL’ (maximale voorraad voor de hodlers), vond er een 'distributie-event' plaats. Korte termijn beleggers betreden de markt door de stijgende prijs en de hype en gaan voorraad kopen.

Bereikt de prijs een nieuwe top, dan keert het beeld. Korte termijn beleggers worden afgeschrikt door de plots dalende koers en verkopen hun munten in paniek. Lange termijn investeerders pakken hun kans en accumuleren de munten die worden aangeboden op de markt.

Deze accumulatie door hodlers is, ondanks de continue dips, opmerkelijk want een deel van hun munten staat op 'ongerealiseerd verlies' oftewel onder water.

Glassnode heeft berekend: sinds het bereiken van de top bij $64.00, bezitten lange termijn investeerder een extra 5,25% van de voorraad in circulatie. Uitgaande van een circulatie van 18,7 miljoen BTC momenteel, gaat het om ruim 98.000 BTC die de hodlers hebben 'afgesnoept'.

Hiervan staat overigens 1,5% onder water (vastgehouden met een ongerealiseerd verlies).

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: neutraal

3. Bitcoin Spent Output Age Bands: jonge munten

UTXO staat voor Unspent Transaction Output, bitcoin die nog niet zijn uitgegeven. Het is een beetje bitcoin waarvan je de eigenaar ervan bent, omdat je de private keys in handen hebt. Deze indicator kijkt naar de gemiddelde levensduur van een UTXO (in dagen) en de gewogen waarde van deze UTXO.

Glassnode kan precies on-chain zien wanneer deze UTXO’s uitgegeven zijn (spent) en hoe oud deze UTXO’s waren. Want een UTXO wordt gecreëerd zodra je een bitcoin adres aanmaakt.

De Spent Output Age Bands is te omschrijven als een serie van spent outputs die een bepaalde leeftijd hebben. Met deze indicator is handig te bepalen of er een rally run aankomt of juist een paniek - en capitulatiefase. Elke lijn staat voor het percentage aan spent outputs dat binnen een bepaalde leeftijd is gecreëerd.


Glassnode concludeert dat met name jonge munten (UTXO’s minder dan 12 maanden oud zijn) uitgegeven worden en dus een groter aandeel hebben in het on-chain transactieverkeer. In de laatste paar maanden zijn deze jonge munten goed voor 45% van het totale transacties. Dit komt volgens Glassnode door meer nieuwe toetreders op de markt die:

  • kochten vlakbij of bij de euforische top boven $60.000 of hoger
  • verkochten tijdens de dump op 19 mei of in de 'saaie' consolidatiefase sindsdien

Dus wat deze metric laat zien is dat het merendeel van de on-chain activiteit afkomstig is van kopers die niet zo lang in de markt zaten/zitten.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: bearish


4. Bitcoin Spent Output Age Bands: oude munten

We zien juist een ander beeld bij munten die ouder dan 12 maanden zijn. Deze worden juist relatief meer vastgehouden, en dat is alleen maar versterkt na de duikeling van 19 mei. Dat verklaart waarom de memory pool nagenoeg leeg is, dus er is veel minder activiteit on-chain, wat een bearish signaal is.

Daar staat tegenover dat er een groep is die tegen deze prijzen niet gaat verkopen, wat neutraal en/of bullish is. Zodra oude munten weer plots tot leven komen, dat kan een bearish signaal zijn. Laten ze hun munten ‘slapen’ ondanks koersschommelingen, dan blijven ze vasthouden, wat bullish is.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: neutraal / bullish

5. Coin Days Destroyed (CDD)

De indicator Coin Days Destroyed (CDD) is een metric om het gedrag van lange termijn investeerders te meten. Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stil staat).

De metric geeft daarom inzicht in de markt bias. Gaan oude handen in het bijzonder hun illiquide munten besteden of houden ze 'eeuwig' vast als Rick Astley ('Never Gonna Give You Up').

Glassnode heeft de zevendaagse moving average van de CDD metric geplot. Zodra deze metric hoger trend, dan is het volume van de 'aantal dagen vernietigend' groter dan het langere termijn gemiddelde.

Dat is vaak het geval zodra er oudere munten of in één keer een bulk aan munten on-chain wordt verplaatst. De CDD-indicator ligt nu echter zo laag dat hij slechts één keer per week boven de gemiddelde lange termijn trend uitkomt.

Dat is sinds de uitverkoop van mei gedurende de maand juni zo geweest. Een signaal dat ‘oude handen’ niet zo snel afstand nemen van hun munten tegen deze prijzen.

Bitcoin prijs vandaag onder $30.000, deze 5 signalen zeggen wat over de markt
conclusie: neutraal / bullish
Extra: adoptie van bitcoin gaat hard

Raoul Pal deelt een grafiek waarbij het aantal gebruikers van bitcoin/cryptovaluta is geplot naar het aantal internet gebruikers (periode 1992-2006) met als bronnen Crypto.com en de Wereldbank.

conclusie: bullish


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkton-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...