Bitcoin on-chain Update: whales profiteren van prijsdip en bezitten 7,88 miljoen BTC

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

1. Marktsentiment: Fear & Greed Index heeft lage score, 200 week moving average heatmap kleurt ‘blauw’

Laat op de avond Nederlandse tijd brak het nieuws dat El Salvador serieus overweegt om bitcoin als wettig betaalmiddel te erkennen. Dat kondigde de president van het land aan tijdens Bitcoin 2021 in Miami.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op papier is dit een eerste voorzichtige stap om een (klein) deel van het betalingsverkeer buiten toezicht van een centrale bank (Amerika voorop) te laten plaatsvinden. De Amerikaanse dollar is de lokale munt in het land, de lokale colon is in 2003 naar het eeuwige jachtveld van fiat valuta gezonden.

Het nieuws deed echter weinig met de marktprijs van goud 2.0. Het nieuws is – logischerwijs – door voorstanders van bitcoin gretig opgepakt.

De Nederlandse on-chain analist Dilutionproof ziet op basis van de Fear & Greed Index dat de indicator van deze index amper is gestegen. In zijn ogen is dat meer bearish sentiment, omdat de markt meer reageert op negatief nieuws (fear, uncertainty & doubt) dan op positief nieuws.


Ook de zogenaamde 200 week moving average heatmap komt op ‘blauw’ terrein en dat is een meer bearish stand dan 'groen'. In elke cyclus bereikt de prijs historisch gezien een bodem rond de 200 week moving average.

Elke lijn op de grafiek is gelijk aan de gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen. De heatmap is simpelweg een resultaat van de procentuele veranderingen van dit 200 daagse gemiddelde.

Voor de belegger zijn de kleuren overzichtelijk, want vanaf oranje raakt de markt oververhit en kunnen handelaren overwegen om te verkopen. Andersom is historisch gezien paars weer een signaal om te accumuleren. We zijn terug in het ‘lichtblauw', neutraal terrein want vanaf blauw kan het nog alle kanten op.

2. 78% van de bitcoin voorraad is 'slapend'


Meer dan driekwart van de bestaande adressen heeft zijn munten niet verkocht ondanks de prijsdip. ‘Slechts’ 22% van het illiquide bestand verstuurde zijn munten wel om te verkopen, zo concludeert on-chain analist _Checkmate op basis van data van Glassnode.

Glassnode is een onderzoeksbureau uit het Zwiterse Zug die met precisie de bitcoin blockchain in patronen en clusters en daar marktindicatoren uit distilleert.

Sterke handen zien een prijsdip dus eerder als een kans dan als een risico. Een gegeven om mee te nemen naar toekomstige dips. Want geen enkele asset gaat alleen omhoog, verkoopgolven én accumulatiefases horen bij elke cyclus.

Tussen maart 2021 naar begin mei 2021 is 744.000 Bitcoin ‘veranderd’ van liquide naar illiquide status. Slapende munten zijn gunstig voor de markt, omdat die veel minder bewegen, waardoor de kans dat ze van eigenaar wisselen veel minder is.

Kortom, het dempt het aanbod op beurzen. Als iemand zijn munt lang wilt vasthouden, dan is dat een signaal van vertrouwen.

Ook analist Yann & Jan ziet eenzelfde patroon op de blockchain van bitcoin tussen korte termijn en lange termijn houders van het digitale goud.


3. Realized Cap, de gerealiseerde marktwaarde

De gerealiseerde marktwaarde is een indicator om de totale waarde van het bitcoin netwerk te berekenen. Dit is simpelweg het optellen van de prijs van alle bitcoin van toen ze voor het laatst verstuurd zijn.

Dit is afleesbaar in de blockchain. Ze kijken daarbij naar naar de UTXO, de Unspend Transaction Output. Dus verplaatsen mensen hun bitcoin tegen een lagere prijs dan dat ze hem aankochten, dan staat deze indicator onder de 1.

PermabullNino brengt deze indicator dit weekend opnieuw onder de aandacht. In zijn ogen zijn de winstnemers én de weak hands uitgeput en heeft de prijs zijn bodem nagenoeg bereikt.

Het lijkt er ook op dat adressen met meer dan 1.000 BTC flink hebben geaccumuleerd. Ze hebben nu gezamenlijk 7,88 miljoen BTC, de grootste hoeveelheid sinds 14 maart.

Dat valt samen met slechts 2,65 miljoen Bitcoin in handen van adressen van 10 bitcoin of minder. Dat is de kleinste hoeveelheid in 6 maanden.

Extra: niemand kan de markt voorspellen. Niemand.

Oh ja, en tenslotte: knoop dit in je oren. Niemand kan de markt voorspellen. Niemand. De markt is groter dan ieders ego.


Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chainplanb

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer