El Salvador gaat bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel erkennen

El Salvador kiest voor bitcoin als wettig betaalmiddel. Dat maakte de president Nayib Bukele Ortez (39) bekend tijdens het Bitcoin 2021 evenement van bitcoinmagazine.com. Het is daarmee het eerste land ter wereld die er bewust voor kiest om hun betalingsverkeer buiten de controle van centrale banken om te laten verlopen.

El Salvador erkent bitcoin als betaalmiddel

Het is daarmee het eerste land dat bitcoin, bijna 13 jaar na het verschijnen van de white paper, deze legale status verleent. Het land met ~6 miljoen inwoners gaat flink gebukt onder inflatie en ziet in bitcoin een veilige store of value voor de toekomst. Betalen met bitcoin wordt in de meeste landen wel gedoogd, maar El Salvador is het eerste land dat er openlijk voor uitkomt en het nu wereldkundig maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het plan moet overigens nog wel door de bestuursmodel van het land. Bukele zei tijdens het evenement:

'De komende week zal ik naar het Congres in ons land een wetsvoorstel sturen om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. We verwachten van deze stap financiële inclusie en meer economische groei.'

Hij zei ook:

"Centrale banken nemen in toenemende mate maatregelen die de economische stabiliteit van El Salvador kunnen schaden. Om deze negatieve impact te weerstaan is het noodzakelijk om de circulatie van bitcoin toe te staan zodat centrale banken geen macht meer kunnen uitoefenen'.

Bukele zet zijn plannen kracht bij met een bijpassende profielfoto op Twitter.

Bitcoin Lightning

Betalen kan snel en goedkoop met het Bitcoin Lightning Network. Hoewel nog vrij experimenteel, groeit deze sublaag bovenop het bitcoin protocol substantieel in gebruikers en betaalkanalen. Er is nu ruim 1.1439 Bitcoin in Lightning opgeslagen.

Mallers is in het land actief met Strike, een betaalservice via Lightning. Strike gebruikt de technologie van Lightning om dollars, euro, ponden of andere munten razendsnel en goedkoop de wereld over te sturen. Inmiddels zijn er enkele dorpjes in El Salvador waarbij de onderlinge betalingen via betaalkanalen van het Lightning Netwerk verloopt.

Een eerste fase van een nog vrij experimentele technologie, maar de inwoners hebben er de nodige voordelen van.

Mallers heeft tijdens diverse podcasts verteld hoe (arme) inwoners van het land soms uren tot dagen bezig zijn om Amerikaanse dollars, opgestuurd door de diaspora, te ontvangen. Niet alleen is het zeer tijdrovend, betaalverwerkers vragen ook een commissies van 20% of hoger voor elke transactie.

De lokale munteenheid is ook de Amerikaanse dollars, de lokale colon is tot 2003 gebruikt maar is een 'dode' fiat munt te noemen. Op moment van schrijven is het nog onduidelijk of het land ook reserves bitcoin gaat aanleggen.

De presentatie van Mallers tijdens het event is via de onderstaande link terug te kijken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
betaalmiddellightningstrike

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...