4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Zijwaartse markt, financieringspercentage negatief

Met een derivaat kun je speculeren op de toekomstige koers van bitcoin. Dat is voorbehouden aan ervaren beleggers en niet aan beginners, want het is risicovol omdat je speculeert met geleend geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een belangrijke metric is de zogenaamde funding rate, vertaald als financieringspercentage. Het zegt iets over de verhouding tussen de ‘long’ en ‘short’ termijncontracten (koers stijgt versus koers daalt).

Deze analist maakt gebruik van cijfers van CryptoQuant, een van de vele on-chain boeren in de markt, en concludeert het volgende:

  1. Sinds het liquidatie event van 19 mei is het financieringspercentage negatief. Dus houders van shorts betalen houders van longs. De speculatieve kant van de markt denkt dat de prijs daalt, maar tot nu toe blijft het $30.000 niveau gerespecteerd.
  2. De afgelopen maand ligt het financieringspercentage onder de 0,01% (1 basispunt negatief).
  3. Zodra het financieringspercentage een langere tijd neigt naar één kant, dan biedt dat kansen. Deze analist denkt dat een zijwaartse markt in combinatie met een negatief financieringspercentage, kansen biedt om BTC te accumuleren. Géén financieel advies!
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
financieringspercentage exchanges en bitcoin prijs. bron: CryptoQuant
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
financieringspercentage exchanges. bron: CryptoQuant

2. Bitcoin voorraden op beurzen laag

De bitcoin markt doet het rustig aan. Buiten het nieuws dat het Britse hedgefonds Marshall Wace de bitcoin markt gaat betreden, is er weinig opzienbarends. Deze analist kijkt naar een aantal exchange metrics en concludeert het volgende:

  • De bitcoin voorraden op de beurzen laten een dalende trend zien
  • De netto instroom van bitcoin naar beurzen is logischerwijs ook relatief laag (géén pieken)
  • De stablecoin voorraad op beurzen ligt ook relatief laag. Beleggers hebben zo minder kapitaal onder handen om in bitcoin te stoppen.
  • De opname van stablecoins op beurzen ligt ook laag
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
bitcoin voorraden op alle exchanges. bron: CryptoQuant
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
netto instroom naar exchanges. bron: CryptoQuant
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
voorraad stablecoin op beurzen. bron: CryptoQuant
4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
uitstroom van stablecoin van beurzen. bron: CryptoQuant

Kortom, de lage reserves van stablecoins op beurzen is een reden dat er weinig vraag is in de markt naar stablecoins momenteel. Dat zien we ook aan de Tether (USDT) voorraden, de belangrijkste stablecoin.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
Tether (USDT) voorraden bij exchanges. bron: CryptoQuant

Deze analist maakt gebruik van de zogenaamde Stablecoins Ratio (USD). Deze indicator deelt het totaal aan BTC bij beurzen door het totaal aan stablecoins bij beurzen. De indicator zegt iets over de potentiële verkoopdruk bij exchanges. Momenteel laat de indicator nog een stijgende trend zien, sinds mei nam de verkoopdruk toe want gezien de prijsactie logischerwijs klopt.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs
Stablecoins Ratio (USD). bron: CryptoQuant

3. Spent Output Profit Ratio (SOPR) en whales

De indicator die Glassnode regelmatig gebruikt is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). De metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. De uitkomst heeft een waarde boven 1 (winst bij verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop).

De analisten van Whalemap gebruiken deze indicator in relatie met whales. Dat zijn entiteiten op het netwerk met 1.000 BTC of meer op hun balans. Hun conclusie:

  • Whales verkopen al een tijdje met verlies (SOPR kleiner dan 1, de y-as op de onderstaande grafiek)
  • De daggrafiek van bitcoin ziet er bullish uit
  • Komt er een grote beweging aan?

conclusie: neutraal / bullish

Volgens de analisten houdt de onderstaande analyse ook nog stand. De weerstand ligt rond $36.400, terwijl de whales eerder het $28.000 niveau succesvol hebben verdedigd.

conclusie: neutraal

conclusie: neutraal / bullish

4. Instituties blijven actief

Het verhaal is bekend: Grayscale is niet meer zo populair sinds de komst van bitcoin ETF's in Canada. Dat ziet deze analist ook die een interessante grafiek deelt.

De premium van het Grayscale daalde, maar lijkt zich nu enigszins te stabiliseren (rode lijn). Feitje: Grayscale bepaalt wat er met de onderliggende bitcoin gebeurt, de inlegger kan alleen iets bepalen over zijn GBTC aandelen.

Dus Grayscale bepaalt of het de bitcoin verkoopt of niet en lijkt dat niet van plan getuige recente uitlatingen van het fonds.

De glans bij Grayscale is echter over en we zien dat anderen profiteren zoals het Purpose fonds dat steeds meer BTC opsnoept in de markt: ruim 22.000 BTC momenteel.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de Bitcoin (BTC) prijs

Volgens Willy Woo heeft dat simpelweg te maken met managementkosten. Handelaren zoeken de meest voordelige, maar gereguleerde optie om op de bitcoin koers te speculeren.

Zijn conclusie: grotere partijen zoeken via beleggingsproducten zoals een ETF exposure in de markt en dat leidt ertoe dat de aanbieders van ETF's de onderliggende bitcoin moeten bijkopen.

Concluderend: de prijs blijft 'rangen' onder de $36.000 en de markt kiest nog géén duidelijke richting. Maar dat betekent niet dat de markt niet actief is, want er vinden nog genoeg transacties plaats maar veelal buiten de centrale beurzen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...