Bitcoin ook wettig betaalmiddel in Zimbabwe?

De regering van Zimbabwe overweegt naar verluidt om Bitcoin als “legale betaaloptie” te gebruiken. Dat blijkt uit berichtgeving van een lokale nieuwswebsite. De overheid overlegt momenteel actief met de particuliere sector over de rol die Bitcoin kan hebben in het Afrikaanse land.

Zimbabwe

Het nieuws is afkomstig van een evenement van de Computer Society of Zimbabwe. Charles Wekwete, secretaris en hoofd van de e-government Technology Unit in het kabinet, vertelt dat het overleg met de particuliere markt in volle gang is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De regering van Zimbabwe is naar verluidt (nog wel) “sceptisch” dat Bitcoin kan fungeren als geld in het land. Maar ze stellen hun mening graag bij, zo valt op te merken uit de quotes van Wekwete.

Leden van de Computer Society of Zimbabwe vroegen zich af wat de regering deed om de adoptie van Bitcoin te promoten. Wekwete antwoordde dat veel regeringen in de hele wereld niet duidelijk zijn over hun beleid ten opzichte van Bitcoin (en andere cryptocurrency’s).

Marktonderzoek

Hij verklaart:

“Regeringen proberen het nog steeds te begrijpen om vervolgens een beleid te kunnen maken en om er op de juiste manier mee om te gaan. In ons geval probeerden we de implicaties ervan te snappen, omdat ze fundamentele afwijken van de bekende financiële instrumenten.”

Echter: “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet”, gaat in dit geval niet op. Hij vervolgt over de gesprekken die er lopen:

“Dus de regering heeft een mechanisme opgezet om te proberen meningen van verschillende sectoren van de samenleving te verzamelen om uiteindelijk beleid te formuleren.”

Wekwete vertelt dat zijn regering vroeg of laat een verklaring zal afleggen. Zo ver is het echter nog niet: de gesprekken zijn in volle gang. Hij nodigt betrokken burgers ook aan om contact op te nemen met de volksvertegenwoordigers van het land.

Remittances

Uit data van de Wereldbank ontving Zimbabwe in 2020 zo’n 7,2% van zijn bruto binnenlands product uit internationale overboekingen. Hoewel dit een stuk minder is dan El Salvador (24% van het bbp), is het nog steeds een aanzienlijk percentage.

Helemaal als je bedenkt dat internationale betalingen in Zimbabwe ook nog niet zo soepel gaan als wij in Nederland gewend zijn.

Bitcoin ook wettig betaalmiddel in Zimbabwe?

Schaars geld

Bitcoin is echter meer dan een goedkoop en snel betaalmiddel voor internationale transacties. Het is naast een decentraal betaalnetwerk ook een valuta.

Je hoeft in Zimbabwe het belang van schaars geld niet uit te leggen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het beroemde (of beruchte) 100trillionUSD-bankbiljet. In 2008 werd de Zimbabwaanse dollar getroffen door hyperinflatie, waardoor iedereen met gemak miljonair was. Deze miljoenen (of zelf miljarden) dollars waren echter niets waard.

Het biljet is een schoolvoorbeeld van het belang van schaars geld: Bitcoin.

Bitcoin ook wettig betaalmiddel in Zimbabwe?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
betaalmiddelBitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer