Bitcoin op Coinbase even kort $300 duurder dankzij USDC

435 totale weergaven

Door de crisis bij de Silicon Valley Bank (en ook de onrust omtrent enkele andere banken), gebeurt er ook ineens veel in de cryptomarkt. Niet alleen omdat de Amerikaanse stablecoin USDC er last van had, maar ook omdat bitcoin als antithese niet kan worden losgezien van banken.

Het blijkt nu dat de bitcoinprijs bij Coinbase een stuk hoger lag dan bij concurrerende beurzen zoals Binance.

Duurdere bitcoin

Volgens data van analysebedrijf CryptoQuant was er een aanzienlijke Coinbase Premium Index ontstaan op het bitcoin handelspaar. De spread tussen de BTC's in Amerikaanse dollars uitgedrukte prijs (BTC/USD) bij Coinbase vergeleken met die van Binance steeg naar $300. Op de index komt dit neer op een waarde van 0,8. Dat was de hoogste waarde sinds maart 2020.

Bitcoin op Coinbase even kort $300 duurder dankzij USDC

Je kunt daarmee zeggen: bitcoin was bij Coinbase tijdelijk populairder dan bij Binance. Het laat toch iets zien: er was een grote koper (of een aantal grote kopers) die de spotprijs deden opdrijven. Uiteindelijk worden de verschillen overigens weer snel weg gehandeld met arbitrage(bots).

Een hogere premie op bitcoin bij Coinbase wordt vaak gezien als een sterkere koopdruk van Amerikaanse instellingen. Deze keer lijkt de reden voor de bovenliggende populariteit te liggen in de stablecoinmarkt. De Amerikaanse stablecoin USDC heeft namelijk nauwe banden met Coinbase.

Reden? USDC

De waarde van 1 USDC daalde tot onder de $0,90 toen bleek dat uitgever Circle maar liefst $3,3 miljard bij Silicon Valley Bank had staan.

Het heeft er dus alles van weg dat men uit de instabiele stablecoin wilde stappen om risico's te voorkomen. Helemaal als je (ook) naar andere handelsparen op Coinbase kijkt.

Het handelspaar met USDT, de stablecoin van Tether, had nauwelijks een premium vergeleken met de bitcoinhandel op andere exchanges. Met name bij BTC/USDC was er dus een opmerkelijke prijsstijging te zien.

Onlangs stopte Coinbase met het aanbieden van een directe inwisseling tussen 1 USDC en $1,00 aan dollarbalans op klantenaccounts bij de exchange. Bitcoin was daarna (blijkbaar) een populair alternatief om de blootstelling aan USDC te verkleinen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws