3,3 miljard dollar aan USDC gered door overheidsingrijpen

3,3 miljard dollar aan tegoeden van Circle bij de failliete bank Silicon Valley Bank zijn gered. Dat stelt Circle als uitgever van stablecoin USDC in een persbericht. De Amerikaanse overheid stelt zich garant voor de bancaire tegoeden. Het is onderdeel van de regering Biden om de Amerikaanse bankensector te redden.

De banken Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature zijn failliet verklaard. De overheid heeft externe bewindvoerders aangesteld om de accounteigenaren te servicen.

Circle, dat samen met Coinbase, de stablecoin USDC uitgeeft, had ook voor 3,3 miljard dollar aan tegoeden bij SVB staan. Er ontstond een bankrun op SVB nadat er twijfels waren over de solvabiliteit van deze bank, die duizenden start-ups, ook Nederlandse, van bankdiensten voorziet.

In het geval van Circle stond er circa 8% van al haar tegoeden bij SVB, dus het gaat om een relatief klein deel. Om aan dollars te komen, is er nu een samenwerking gesloten met de Cross River Bank in New Jersey.

CEO Jemery Allaire doet er publiekelijk alles aan om de onrust te beperken. Het is namelijk in hun belang dat houders van USDC niet van hun USDC afwillen. Op enig moment was de dekking gezakt naar 0,87 dollar per 1 UDSC. Die koppeling zou nu weer hersteld naar één op één.

Door middel van USDC kan men bitcoin kopen op beurzen zoals Coinbase. Het is een concurrent van marktleider Tether USDT. Door de onrust rondom USDC is het marktaandeel van USDT verder toegenomen.

bron: Glassnode, dip in dekking van stablecoins
bron: Glassnode, dip in dekking van stablecoins
Lees meer over:
CircleUSDCusdt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...