Going Dutch: een Nederlandse manier voor Bitcoin betalingen

943 totale weergaven

Eén van de dingen waar Nederlanders bekend om staan, is dat ze zuinig met hun geld omgaan. Het staat ook wel bekend als Going Dutch. Als je dit naar Bitcoin toe trekt, heeft het zelfs een dubbel Hollands tintje. Nederlander Ton heeft namelijk een dienst gemaakt waarbij je rekeningen op een simpele manier kunt ‘splitten’.

Bitcoin ‘splitten’

Het concept is heel simpel. Als je ergens aan het terras hebt gezeten en de rekening door één persoon is betaalt, wil je graag dat iedereen z’n steentje bijdraagt. Een bekende manier om dit te doen is door een reeks Tikkies of betaalverzoekjes rond te sturen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar als je nu met je Bitcoinvrienden bent, is het leuker om dit via het Lightning Netwerk te doen. Maar.. om voor iedereen telkens een nieuwe invoice te moeten maken, is niet makkelijk genoeg. Dat kan beter, dacht Ton.

Daarom maakte hij GoingDutch.pm:

“A splitting the bill service supporting the Lightning Network. Enter the amount to be split and put in a description. Continue with the names of the people you want to split the bill with and share the Lightning invoice!”

Verschillende invoices

Of in het Nederlands: je voegt het totaalbedrag in dat je wilt ontvangen én het aantal (en de namen) van de personen die dit met z’n allen moeten inleggen, en je bent klaar-om-te-gaan.

Going Dutch: een Nederlandse manier voor Bitcoin betalingen

De website genereert vervolgens een link die je naar je vrienden kunt sturen. En ook een link waarmee jij dan jouw ingezamelde geld kunt claimen (lnurl-withdraw).

Going Dutch: een Nederlandse manier voor Bitcoin betalingen

Zodra íedereen zijn deel van de rekening heeft ingelegd, kun je als ‘eigenaar’ van deze split het totaalbedrag claimen.

De website werkt met lnurl en lnbits op de achtergrond. Alles gebeurt via Lightning, dus betalingen zijn nagenoeg gratis en ook nog eens supersnel. Eerder bouwde Ton ook al lnshort.it, een manier om makkelijker bitcoin via Lightning te kunnen ontvangen:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning