Britse crypto agent: Politie moet Bitcoin (BTC) leren begrijpen

De Britste politieagent Phil Ariss geeft al vier jaar les over bitcoin (BTC) aan zijn Britse collega’s. Nadat hij een drugsdealer oppakte kwam hij er achter dat de politie in het algemeen nog te weinig weet over BTC.

Een verkoper op het darknet werd eerder dit jaar opgepakt. Paul Johnson werd veroordeeld tot 8 jaar cel en heeft naar verluidt zo’n $2.5 miljoen verdiend met het verkopen van drugs online.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoek

Ariss geeft in een statement aan dat de arrestatie tot stand kwam in samenwerking met ‘digital media onderzoekers’ en een aantal politieagenten. Er werd voor zo’n $375.000 aan bitcoin en andere cryptovaluta in beslag genomen.

Focus op bitcoin en cryptovaluta

Ariss heeft al sinds 2016 te maken met cryptocurrency’s. Hij werd in dat jaar lid van de East Midlands Special Operations Unit Cybercrime Team in 2016 en daarna de National Police Chief Council’s in 2018.

Ariss: ”Meer en meer criminelen gebruiken bitcoin en andere methodes van financiële privacy, het is belangrijk dat we weten waar we naar zoeken.” De crypto specialist traint regelmatig agenten en andere medewerkers om de juiste signalen op te vangen.

Zo willen ze voorkomen dat criminelen alsnog geld ergens verstoppen wanneer ze worden opgepakt.

Rol van bitcoin

Een bitcoin transactie is zonder toestemming te doen, maar zonder extra maatregelen wel makkelijk te volgen. Het is een makkelijke tool om transacties te versturen waar niemand wat over te zeggen heeft.

Iedereen kan BTC gebruiken. Je koelkast, de buurman en ook drugsdealers. Met de juiste analyses en technieken kun je echter wel een groot deel van het netwerk in kaart brengen. De boekhouding is immers openbaar.

Meer bitcoin en misdaad in het nieuws:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)