Bitcoin prijs breekt boven $40.000 uit, deze 3 cijfers zijn nu relevant

335 totale weergaven

Bitcoin doet deze woensdag goede zaken en breekt boven de $40.000 uit, een nette plus van ruim 5%. Het is een koersbeweging waar technisch analist John van Meer al op anticipeerde in zijn bitcoin update vanochtend.

Heeft de markt de onrustgevende berichten uit China en Tesla topman Elon Musk van zich afgeschud? Welke statistieken zijn nu van belang voor de koers? We zetten een aantal on-chain indicatoren op een rij om meer inzicht te krijgen in de (veranderingen) van de koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Veel stablecoins voorhanden op beurzen

Diverse bedrijven houden het gedrag op de openbare ledgers in de gaten. Niet alleen de dagelijkse stroom aan BTC, maar ook de hoeveelheid stablecoins die naar beurzen gestuurd zijn, is een relevante beweging om te volgen.

De belangrijkste stablecoins in de markt zijn Tether (USDT) en USD Coin (USDC), respectievelijk uitgegeven door Tether Inc en Circle. Onder meer de Coinbase exchange en bitcoin mining apparatuur fabrikant Bitmain zijn betrokken bij de totstandkoming van USDC.

Deze stablecoins geven handelaren een voordeel, want transacties op openbare ledgers zijn een stuk sneller én goedkoper dan transacties via de traditionele bankwegen (SWIFT, SEPA, Fedwire etc.).

In een zeer beweeglijke markt zoals de bitcoin markt is van belang om snel in en uit te kunnen stappen. Stablecoins vervullen die functie. Zowel de VS als de Europese Unie komen binnenkort met regels voor dit type cryptovaluta overigens.

Zodra grote hoeveelheden stablecoins naar beurzen gaan, is dat een signaal dat handelaren hun voorraad aan stablecoins aanzuiveren. Dat kán erop wijzen dat men anticipeert op meer vraag naar bitcoin. Of, in het geval van kapitaalkrachtige handelaren, wil men de prijs over een bepaald niveau tillen.

Dat lijkt nu het niveau van $40.000 te zijn, een signaal naar de rest van de markt dat het digitale goud aan het herstellen is.

CryptoQuant heeft mooi gevisualiseerd hoe de zogenaamde Stablecoin Ratio MACD positief uitslaat. Dat betekent dat er relatief veel stablecoins op beurzen voorhanden zijn in vergelijking met de beschikbare bitcoin op beurzen.

Bitcoin prijs breekt boven $40.000 uit, deze 3 cijfers zijn nu relevant
bron: CryptoQuant

Een marktgegeven dat we in de Bitcoin On-chain Update van gisteren al opmerkten. Er is ruim 8 miljard dollar aan stablecoins bijgedrukt in slechts één week.

Bitcoin prijs breekt boven $40.000 uit, deze 3 cijfers zijn nu relevant
bron: CryptoQuant

2. Network Value to Transactions-ratio (NVT) op laag niveau

De zogenaamde Network Value to Transactions-ratio kán een voorspeller zijn van de (toekomstige) bitcoin prijs. Deze indicator meet de prijs van BTC in relatie tot de (totale) waarde die over het netwerk verstuurd wordt.

Deze ligt wederom op een historisch laag niveau, het laagste niveau van de afgelopen 14 maanden. Het is vaak een signaal dat de marktprijs (naar boven) moet uitbreken.

bron: Glassnode

In de koershistorie van bitcoin is het meerdere malen voorgekomen dat de marktprijs onder de NTV-prijs zakte. In de meeste gevallen volgde daarna een stijging van de koers.

Willy Woo gaf vorige week al aandacht aan dit gegeven.

Het helpt dat er een 'vaste' groep van adressen is die zijn bitcoin niet van de hand doet. Sterker, die adressen kopen bij tijdens dips als afgelopen week. Simpelweg meer satoshi's per dollar/euro in vergelijking met medio april toen de prijs boven $60.000 stond.

 3. Bitcoin opties lopen af

Aanstaande vrijdag (10 uur uur Nederlandse tijd) is het weer zover. Dan lopen er maar liefst 48.000 bitcoin als opties af met een totale waarde van de 1,95 miljard dollar. Dat is ruim 1 miljard dollar meer in vergelijking met de aflopende opties op 21 mei.

Callopties die uitgaan van een prijs van $50.000 of hoger zijn nagenoeg waardeloos geworden, dus handelaren zullen ervoor kiezen om die opties 'door te laten rollen'.

Met een huidige marktprijs van ~$40.000 kan het nog alle kanten opgaan. Zodra handelaren ervoor kiezen om hun optie te lichten, dan kán dat leiden tot (extra) koersschommelingen aanstaande vrijdag, houd daar eventueel rekening mee.

Bitcoin prijs breekt boven $40.000 uit, deze 3 cijfers zijn nu relevant
bron: Deribit

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
dataon-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...