Bitcoin experts fileren energieplan van Tesla topman Elon Musk: ‘Hij leidt een kartel’

Tesla topman Elon Musk is in gesprek gegaan met een groot aantal Noord-Amerikaanse bitcoin miners. MicroStrategy-ceo Michael Saylor was ook aanwezig en noemde het een Bitcoin Mining Council. Dat is een consortium die de energieconsumptie van bitcoin transacties wil gaan monitoren.

Een aanzienlijk deel van de online bitcoin community reageert furieus op het initiatief van Musk en Saylor. Wordt dit een nieuwe stresstest voor de wereldwijde bitcoin gemeenschap?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining en de energiemix

Het plan van Musk en consorten samengevat: de miners zijn van plan om informatie te delen over hun energiegebruik, en dan met name het aandeel van hernieuwbare elektriciteit.

Het achterliggende idee is dat Noord-Amerikaanse miners via een organisatie gaan rapporteren hoe hun energiemix eruit ziet, hoe ze de Environmental, Social & Governance (ESG) doelstellingen gaan halen en hoe ze wereldwijd de duurzame initiatieven kunnen aanwakkeren.

Deze plotse aankondiging van Musk en Saylor leidt tot veel ongeloof onder experts in de bitcoin community, die veelvuldig via Twitter direct communiceert en de initiatiefnemers gelijk van repliek dient.

'Mining kartel'

Een veelgehoorde kritiek is dat dit initiatief een mining kartel vormt. Bitcoin heeft geen goede herinneringen aan miners die achter gesloten deuren afspraken maken.

Een term die vaak valt, is de 'New York Agreement'. Dit verwijst naar 2017 toen er een grote update van Bitcoin Core aan zat te komen. Destijds sloten zo'n vijftig bedrijven af om SegWit te integreren én de blockgrootte van Bitcoin te verdubbelen tot 2 MB.

Echter... Bitcoin is decentraal en deze bedrijven kunnen niet zomaar doen alsof ze de baas zijn over het protocol en het ecosysteem. Uiteindelijk vond deze verdubbeling van de blockgrootte niet plaats. SegWit2MB kwam er niet.

Gaan we in een soortgelijke situatie komen? Bedrijven die zich scharen achter 'groene Bitcoin', terwijl de community hier niets van wil weten?

Sommige criticasters zoals Marty Bent zien dit als een directe aanval op Bitcoin. Hij verwijst voornamelijk naar de ESG-goals. Dit staat voor Environmental Social and Governance en bent is niet van mening dat dit bij de pijlers van Bitcoin hoort. Volgens de podcaster gaat dit eerder over kapitaalcontroles en macht, dan over de mensheid of het milieu.

Anderzijds gaat het om een miniem deel van de rekenkracht. Ze kunnen niet de controle over Bitcoin krijgen, ookal zouden ze dat (theoretisch) wel willen. Deze miners zijn ook vrij om te doen wat ze willen. Uiteraard is de community ook vrij om er een mening over te hebben.

'Eigen node draaien'

De New York Agreement faalde door de term UASF: User Activated Soft Fork. Het was een mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin. Individuen met een node zijn samen de baas over Bitcoin. Het is niet het selecte groepje van miners miners die de baas zijn, maar het zijn de gebruikers met een node.

Vandaag wordt er ook weer gerefereerd aan deze theorie. Draai een node en ben de baas over jouw consensus regels!

'Je geeft toe aan het probleem'

Verder zou je ook kunnen stellen: is het probleem wel zo groot? Er zijn meerdere argumenten te bedenken dat Bitcoin helemaal niet slecht is voor het milieu.

Bitcoin gebruikt goedkope en illiquide energie. De energiemix van Bitcoin mining is procentueel gezien juist groener dan die van het gemiddelde lichtnet. En wie bepaalt in een vrije markt wat slecht en wat goed is? Laat staan de impact van printbaar fiatgeld op een beperkte hoeveelheid grondstoffen op aarde.

We hebben deze argumenten al eens voor jou op een rijtje gezet:

Jameson Lopp verwoordt het ook zo: er is al een financiële prikkel voor miners om de goedkoopste en groene energie te gebruiken. Vanwaar al deze ophef? Vanwaar dit initatief?

Zo ook Marty Bent weer. Hij verwijst naar de productie van zonnepanelen en de 'slavernij' en kolenindustrie die daar achter zit.

Bitcoin heeft juist enorm veel te bieden aan onze planeet. Parker Lewis benadrukt dat we dat niet moeten vergeten:

'Goede zaak'

Nic Carter is misschien wel de Bitcoiner die de laatste jaren het meest met de energie-discussie bezig is geweest. Al ver voordat Elon Musk dit thema op de agenda zette. Hij pleitte al langere tijd voor de transparantie van miners om de energiemix te onthullen.

Hij beaamt wel dat er een groot verschil is tussen een 'vrijwillige' actie, en een vooropgezet plan van een gesloten organisatie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Elon Muskenergiemining