Bitcoin rekenkracht, een goede voorspeller van de Bitcoin koers?

In het verleden bleek een drop van de hashrate vaak gevolgd te worden door een prijscorrectie van bitcoin. De hashrate is de totale hoeveelheid computerkracht die in het bitcoin netwerk bezig is met de validatie van transacties en het vinden van nieuwe blokken.

Hoe meer hashing power er in het netwerk zit, hoe veiliger het netwerk en hoe meer vertrouwen miners blijkbaar hebben in de winstgevendheid van bitcoin mining.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hash rate als een voorspeller van de bitcoin koers

Een stijging van deze rekenkracht betekent over het algemeen dat miners vertrouwen hebben in de bitcoin koers. Analisten van Cointelegraph hebben bewijs gevonden dat de bull runs van 2013 en 2016 gepaard gingen met en stevige stijging van de hashrate.

Ook de stijging van ongeveer 70% in 2021 ging gepaard met stevige investeringen van miners in onder andere nieuwe apparatuur. Al blijft het natuurlijk lastig om een enkele reden aan te wijzen voor de koersstijging van bitcoin.

Hoewel de correlatie tussen de hashrate en de bitcoin koers groot is, zijn er ook perioden geweest waarin het verband totaal niet aanwezig leek te zijn. De zeven-daagse gemiddelde hash rate lijkt de beste voorspeller te zijn wat betreft veranderen in de trend van de bitcoin koers.

De huidige correlatie tussen de bitcoin hash rate en de koers

De meest recente data wat betreft de correlatie tussen de bitcoin hashrate en de koers lijkt ook sterk te zijn. Deze computerkracht van bitcoin piekte op 8 februari op 166 TH per seconde en niet lang daarna piekte ook de bitcoin koers op $55.000 per bitcoin. Momenteel hebben we ook moeite om echt boven dat niveau uit te breken.

Ook al zijn er periodes geweest waarin de bitcoin hashrate bleef stijgen en de koers niet direct meekwam. In oktober van 2020 viel de hash rate bijvoorbeeld ook naar beneden en had dat geen impact op de koers.

Er is zeker geen sprake van een 1 op 1 relatie tussen de hashrate en de koers, maar het is een belangrijke indicator om in de gaten te houden. Mining is een essentieel onderdeel van bitcoin en inmiddels een miljardenindustrie. Als miners laten zien vertrouwen te hebben in bitcoin, dan kun je erop vertrouwen dat daar voldoende onderzoek achter zit.

Bitcoin rekenkracht, een goede voorspeller van de Bitcoin koers?

Bitcoin hashrate, TH/s (x-as) versus BTC prijs in dollars (y-as). Bron: Coinmetrics

Lees meer over:
bitcoin mining

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....