Bitcoin miners dumpen minder BTC op de markt, is dat bullish voor de koers?
|
Miners verkopen minder Bitcoin aan de markt, terwijl investeerders met oude wallets dat wel doen. Dat is de conclusie van Glassnode, een bedrijf uit Zwitserland dat de bitcoin blockchain in kaart brengt.
Ze weten welke clusters aan bitcoin adressen behoren tot mining bedrijven of mining pools. Maar ze weten ook welke wallets al lang bestaan, de zogenaamde lange termijn houders van het digitale goud (hodlers).
Miners verkopen minder
Deze ochtend heeft de koers even de $50.000 aangetikt, een nieuwe all time high. Wat blijkt: sinds februari is de verkoop door miners opgedroogd, die hevige verkoopdruk uit januari is (voorlopig) voorbij.
Dat is ook te zien uit on-chain cijfers van CryptoQuant, een concullega van Glassnode. In de onderstaande grafiek zijn de pieken te zien: dat zijn miners die verkopen.
Glassnode laat zien dat miners en lange termijn investeerders de belangrijkste verkopers in de markt zijn. Zoals bekend delven miners gezamenlijk ~900 Bitcoin per dag. Deze nieuwe opbrengst wordt deels aangehouden als reserve, maar een deel wordt ook verkocht op de wereldmarkt.
Dat gaat doorgaans via zogenaamde over-the-counter desk. Dat zijn handelsdesks buiten de normale spotbeurzen, waar particulieren hun BTC kopen.
Miners waren in de maand januari behoorlijk aan het verkopen (zie de pieken in de bovenstaande grafiek), maar die verkoopdruk lijkt grotendeels voorbij. Mogelijk hebben de miners weer genoeg nieuwe apparatuur besteld (want de rekenkracht blijft stijgen) én de vaste lasten betaald.
Dat Tesla ook 1,5 miljard dollar stak in Bitcoin, heeft ook een nieuw elan in de markt bijgedragen. Men is zuiniger op het digitale goud, zo denken de analisten van Glassnode.
“Miners hebben voldoende verkocht, zo lijkt het. Dat Tesla een grote hoeveelheid Bitcoin heeft verkocht, draagt bij aan het vertrouwen in de markt.
‘Elon Candle’
Miners verkopen dan minder, houders van oude wallets verkopen echter nog steeds tegen de huidige prijzen. Vorige week maandag 8 februari was er sprake van de zogenaamde ‘Elon Candle’. Een koerswinst van bijna $9.000 op één dag. Het bracht de koers van $39.400 naar uiteindelijk $48.200, een nieuw record.
Glassnode maakt gebruik van de zogenaamde ASOL-indicator, die de tijd meet dat Bitcoin op een bepaalde adres (wallet) staat. Dus zodra de munten dat adres verlaten, registreert de indicator het aantal dagen dat die munten op dat adres stonden. Glassnode concludeert:
“De Elon Candle heeft de gemiddelde tijd van van uitgegeven munten laten stijgen van 30 dagen naar 58 dagen, zo blijkt uit deze indicator.”
Ook uit een andere indicator, Coin Days Destroyed (CDD), blijkt dat oudere munten ook meer worden uitgegeven nadat de prijs weer boven de $12.000 kwam.
Bitcoin startte het nieuwe jaar met een prijs van $29.000, maar inmiddels staat de koers alweer $20.000 hoger.