Bitcoin rekenkracht nadert 500 EH/s, een nieuw record

De bitcoin hashrate bereikte bijna een recordhoogte van 500 exahash per seconde (EH/s). Het is een indrukwekkende mijlpaal die alle miners uit de hele wereld gezamenlijk bereiken.

Rekenkracht naar record

De precieze rekenkracht die bitcoin mining rigs iedere seconde inleggen is onmogelijk te berekenen. Het gaat immers om ongeveer 500.000.000.000.000.000.000 waarden die de miners per seconde gokken. Dit getal is iedere seconde net iets anders en er is geen centrale database waar je dit nummer uit kunt lezen.

Verschillende analysebedrijven en -websites gebruiken daarom verschillende methoden. Ook wordt er vaak met weekgemiddeldes en/of gewogen gemiddeldes gewerkt.

Coinwarz noteerde gisteren even kort een waarde van 480 EH/s. Dat is een recordhoogte! Ter vergelijking:

  1. September 2018 bereikte bitcoin het record van 50 EH/s
  2. Januari 2020 was dit aantal verdubbeld tot 100 EH/s
  3. Maart 2022 verdubbelde dit weer tot 200 EH/s. Tussendoor zorgde het verbod in China voor een exodus van mining uit het land en dus ook een scherpe daling van de rekenkracht.
  4. En ongeveer één jaar later, in april 2023, was de volgende verdubbeling tot 400 EH/s
Bitcoin rekenkracht nadert 500 EH/s, een nieuw record

Transactiekosten ook hoog

Met de stijgende hashrate is het netwerk steeds beter beveiligd tegen aanvallers die proberen om de blockchain “terug te draaien”. De sterke stijging van de laatste maanden wakkert ook de geruchten aan, helemaal omdat veel rekenkracht uit Rusland zou komen. Is er een beginnende “softwar” aan de gang?

Intussen kalibreert het netwerk elke 2.016 met de mining difficulty adjustment. Daardoor blijft de blocktijd gewoon rond de 10 minuten schommelen.

Voor miners zijn het weer goede tijden. De mempool zit bomvol en er wordt meer dan 100 sats/vbyte neergelegd om in het eerstvolgende block te komen. Anderhalve week geleden was 1 sat/vbyte nog voldoende, toen de mempool nog leeg was.

Bitcoin rekenkracht nadert 500 EH/s, een nieuw record

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining