Russisch ministerie wil burgers verplichten informatie over Bitcoin wallets te geven

Het Russische ministerie van Financiën komt met een nieuw ingrijpend plan op de proppen: Russen moeten hun exacte bitcoin wallets/adressen opgeven bij de staat. Als de wetswijziging er door komt hangt overtreders een celstraf van 3 jaar boven het hoofd.

Naast je bitcoin adres gaat het ook om je gehele transactiegeschiedenis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ingrijpende regels

Volgens het Russische Kommersant moeten Russen straks de precieze inhoud van hun bitcoin wallets opgeven. Iedereen die meer dan 100.000 roebels (~1.110 euro) per jaar aan bitcoin ontvangt moet dat opgeven.

Die informatie mag je delen met de belastingdienst. Als je gepakt wordt moet je na ingang van deze nieuwe regels 30% van je ontvangen bitcoin inleveren. Met een minimum van 50.000 roebel.

De wet gaat ook met terugwerkende kracht gelden. Dat betekent dat Russische bitcoiners ook transacties van 2020 moeten opgeven.

Niet alleen Russen

Kommersant meldt dat de wetsaanpassing ook geldt voor buitenlandse partijen. Denk bijvoorbeeld aan beurzen, custodials en andere partijen die met bitcoin bezig zijn.

Hen wordt vriendelijk verzocht om elk kwartaal hun bitcoin transacties door te geven aan de belastingdienst. Volgens een Russische advocaat, Roman Yankovsky, gaat neem echter ‘niemand dit serieus’.

Gesprekken

Het ministerie van Financiën gaat verder in gesprek met andere politici over hun plannen. Het wetsvoorstel is al naar verschillende ministeries gestuurd.

Het ministerie van Economie heeft geen uitnodiging gekregen voor het gesprek. Kommersant geeft aan dat dit ministerie hoogstwaarschijnlijk zou vragen om soepelere regels.

Bitcoin en Rusland

Het bezit van bitcoin is (voorlopig?) niet verboden in Rusland. Wel komen er vanaf 2021 een aantal strenge regels bij. Het land gaat betalingen met bitcoin vanaf volgend jaar zelfs helemaal verbieden.

Ook zijn er serieuze ideeën om bitcoin mining aan banden te leggen. En ook de informatievoorziening wordt langzaam geblokkeerd: Mediawaakhond Rusland verbiedt populaire BTC websites.

En om dit strenge beleid beter te kunnen handhaven zijn de Russen ook nog eens bezig met spionagesoftware voor Bitcoin.

Ook dichter bij huis wordt het beleid in strengere regels gegoten: Aan deze Europese regels moeten cryptovaluta voldoen per 2022.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...