‘Bitcoin spiegelt de grote aandelencrash van 1930’

Bloomberg Intelligence analist Mike McGlone waarschuwt investeerders dat de parabolische stijgingen van bitcoin over de afgelopen 10 jaar angstvallig veel lijken op de aandelenbubbel van het jaar 1929. McGlone zegt dat de hoge rentes die we momenteel zien hem herinneren aan de omstandigheden die in 1930 de ineenstorting van de aandelenmarkt veroorzaakten.

'Bitcoin spiegelt de grote aandelencrash van 1930'

Als onderbouwing voor zijn verhaal deelt de analist de bovenstaande grafiek, waarin we kunnen zien dat de aandelenmarkt viel op het moment dat de rente piekte in 1930.

Problemen voor bitcoin koers

In de bovenstaande grafiek van McGlone zien we op de onderste helft de huidige situatie voor bitcoin. De gele lijn vertegenwoordigt de Amerikaanse rente en de witte lijn het 100-weekse bewegende gemiddelde van de bitcoin koers, die inmiddels aan een daling is begonnen, terwijl de rente piekt.

"Ondernemer Roger Babson begon over verhoogde aandelenkoersen te waarschuwen voordat econoom Irving Fisher sprak over een 'permanent hoog plateau' in 1929. De Federal Reserve lijkt ons nu naar een Babson-achtig standpunt te duwen", aldus McGlone.

Verder doet de geboorte van bitcoin hem denken aan de technologische vorderingen van ongeveer 100 jaar geleden. Destijds kwamen elektriciteit, auto's, luchtvaart en telefoons op.

Zowel de opkomst van bitcoin als de opkomst van de genoemde technologieën vonden volgens McGlone plaats in een periode waarin de Federal Reserve de rente laaghield.

Wat is hier bullish aan?

In 1924 verlaagde de Federal Reserve de rentes naar het laagste niveau ooit, terwijl elektriciteit, auto's, luchtvaart en telefonie opkwamen. Daarna kwam de omkering. We kunnen de paralellen zien met de geboorte van bitcoin in een klimaat van lage rentes. Veel bullish is er op dit moment niet te vermelden volgens McGlone.

"Wat is hier bullish aan? We zitten in een neerwaartse trend en de Federal Reserve verhoogt de rentes", aldus McGlone.

Het lijkt er inderdaad op dat bitcoin het momenteel lastig heeft met het macro-economische klimaat. De bulls krijgen de hoorns niet onder de koers en de bears slagen er juist wel in om de koers steeds een tikje omlaag te brengen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....