Bitcoin startup Elliptic ontvangt $5 miljoen van Amerikaanse bank

De Amerikaanse bank Wells Fargo investeert $5 miljoen in het analysebedrijf Elliptic. Het analyseren van transacties op bitcoin (BTC) is een groeiende industrie. Het bedrijf haalde in totaal al $40 miljoen op tijdens verschillende investeringsrondes.

Uitbreiden

Het bedrijf wil uitbreiden richting Azië en wil meer mensen aannemen om te verder te helpen aan hun ‘Discovery’-oplossing. Banken kunnen met deze software in kaart brengen met welke cryptobeurs zij wel of niet in zee willen gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Interessant voor Wells Fargo natuurlijk. Als derde bank van de VS zullen zij ongetwijfeld ook gebruik maken van dit soort diensten. Daarnaast lijkt blockchain analyse een flinke groeimarkt, er wordt door overheden en andere instanties steeds vaker een beroep gedaan op dit soort partijen.

Nederland stuurde bijvoorbeeld in 2019 meer dan 80 verzoeken naar cryptobeurs Kraken alleen. Dat is 10 keer zoveel als in 2018.

Banken

Tom Robinson, mede-oprichter en chief scientist bij Elliptic, legt tegenover The Block uit waarom de interesse in zijn bedrijf groeit: ”Op dit moment kunnen banken geen verschil zien tussen beurzen die zich aan de regels houden en die zich bezighouden met witwassen.”

Eliptic Discovery moet inzichten bieden met verschillende data waarop een risicoprofiel kan worden gemaakt. De bank zou dan beter in kunnen schatten met welke beurzen zij wel of niet in zee willen gaan.

Eerder investeerden de Japanse bankengroep SBI Holding en de Spaanse bank Santander al miljoenen in het bedrijf.

Andere analisten

Een ander team van analisten is Chainalysis. Vorig jaar moesten ze een deel van hun personeel ontslaan, maar ze zijn nog steeds actief in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten. In 2019 kwamen ze tot een opmerkelijke conclusie: ‘Bitcoin beurzen ontvingen in 2019 zo’n $2,8 miljard aan BTC van criminelen’.

Bitcoin

De boekhouding van bitcoin is openbaar en kun dan geanalyseerd worden door iedereen die dat wil. Er wordt door verschillende bitcoin ontwikkelaars gebouwd aan updates die meer privacy bieden voor bitcoiners.

Recentelijk werd het voorstel voor Taproot en Schnorr ingediend. Daarmee moet de privacy wanneer je een transactie doet omhoog gaan.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...