Bitcoin steeg $50.000 in één jaar tijd

De Bitcoin koers staat momenteel ongeveer $50.000 hoger dan een jaar geleden. Maar niet alleen de Bitcoin prijs overlegt indrukwekkende statistieken. Ook het Lightning Netwerk en de mining difficulty adjustment zijn bezig met een bijzondere reeks.

Bitcoin prijs één jaar geleden

Als we precies één jaar terug gaan in de tijd, mogen we concluderen dat Bitcoin een bijzonder jaar achter de rug heeft. In november 2020 schommelde de koers namelijk nog rond de $16.700. Destijds was de oude recordprijs van ~$20.000 uit december 2017 nog niet gebroken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu, één jaar later, heeft de prijs de $67.700 bereikt. Daarmee is de waarde van één bitcoin in één jaar tijd met $50.000 gestegen. Of anders gezegd: bijna 300% in het groen.

Als je dus sinds de herfst van 2020 een hele bitcoin hebt gekocht en vastgehouden, dan had je exact $50.000 winst gemaakt.

Weeksluiting

Daarnaast heeft Bitcoin ook de hoogste weeksluiting óóit gemaakt. Nog nooit was de sluiting van de weekly candle dermate hoog als die van afgelopen weekend.

Daarnaast: in 2013 (twee keer) en in 2017 (een keer) maakte Bitcoin een blow-off top. Momenteel lijkt de koers zich te consolideren rond de $65.000. Is dit een teken dat het huidige niveau nog niet de top is, alvorens Bitcoin weer een bearmarkt in gaat?

Record op Lightning

Ook op het Lightning Netwerk regent het records. Momenteel zit er namelijk ruim $200 miljoen aan bitcoin in alle (publieke) betaalkanalen. Deze miljoenen dollars zitten in ruim 79.000 payment channels.

De oorzaak achter deze groei is ongetwijfeld terug te brengen op twee ontwikkelingen: de adoptie van Lightning in El Salvador en de integratie van Twitter (waardoor Lightning meer naamsbekendheid heeft gekregen).

Ook de opkomst van software om zelf makkelijk een Lightning node op te zetten, heeft ongetwijfeld een steentje bijgedragen.

Mining Difficulty Adjustment

Daarnaast is afgelopen zondag ook de mining difficulty weer aangepast. Deze moeilijkheidsgraad kalibreert elke 2016 blocks, om zo de gemiddelde blocktijd op 10 minuten te houden.

In hetzelfde block als waarin Taproot afgelopen zondag 'live' ging, is ook deze moeilijkheid weer aangepast. 5% om precies te zijn.

Daarmee is het minen van Bitcoin nu al negen 'epochs' op rij moeilijker geworden. In de hele geschiedenis van Bitcoin was dit getal slechts drie epochs hoger dan vandaag. Dit was allemaal vóór de exodus van Bitcoin miners uit China, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Het is niet ondenkbaar dat er een tiende epoch aan wordt vastgeplakt. Eerder vandaag berichtten we al dat de rekenkracht een recordhoogte heeft gebroken. Ook de huidige blocktijd zit weer ver onder de 10 minuten. Het dashboard van Clark Moody laat zien dat de blocktijd in het huidige epoch rond de 9:23 staat.

Bitcoin steeg $50.000 in één jaar tijd

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Peter Brandt verhoogt bitcoin prijsdoel naar $200.000

Peter Brandt, een bekende veteraan-analist in de cryptowereld, heeft zijn bitcoin prijsdoel voor 2025 verhoogd...

Nieuws
Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Lees meer