Dreigt een tekort aan Bitcoin? 250.000 BTC bij beurzen weg sinds maart

Komt er een tekort aan Bitcoin (BTC) aan? Feit is dat het aantal Bitcoin op beurzen al een tijdje aan het teruglopen is. Waar ligt dat aan en wat betekent dat voor de prijs?

De afname blijkt uit nieuwe cijfers van Glassnode, een onderzoeksbureau uit Berlijn, zo meldt CoinTelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin voorraden slinken

Sinds maart zijn de bitcoin reserves op de beurzen fors afgenomen. Daarbij gaat het om grote getallen. Stond er in maart nog gezamenlijk 2,95 miljoen BTC bij exchanges, dat is inmiddels gezakt naar 2,7 miljoen BTC (de paarse lijn in de grafiek).

In fiat geld gaat het om 2,85 miljard dollar, omgerekend 2,42 miljard euro.

Dreigt een tekort aan Bitcoin? 250.000 BTC bij beurzen weg sinds maart

Verkopers

Wat is de oorzaak van deze daling? Volgens analisten is er allereerst sprake van een tekort aan verkopers. Bears willen tegen de huidige prijs niet verkopen. Tegelijkertijd neemt de vraag vanuit instituties wél toe volgens de laatste inzichten.

Uit blockchain data blijkt bovendien dat beleggers hun BTC verplaatsen naar cold storage. De toenemende regulering kan daarvan een reden zijn. Beurzen zijn gebonden aan nieuwe know-your-customer regels en dat kan privacygezinde bitcoiners afschrikken.

Maar het veiligheidsaspect ligt meer voor de hand. Beurzen zijn anno 2020 nog steeds regelmatig slachtoffer van cybercrime. Dan is het verstandiger je Bitcoin te laten opslaan en te verzekeren bij een derde partij. Of, wat particulieren doorgaans doen, het opslaan op een hardware wallet.

Zoals de handelaar en analist Oddgems op Twitter opmerkt: dit leidt tot minder liquiditeit en minder verkoopdruk. Bullish dus.

Ook Michaël van de Poppe sluit zich daarbij aan in een recente tweet. Hij onderschrijft dat het een goed signaal is voor BTC.

Wall Street investeerder en goldbug Dan Tapiero neemt zelfs het woord tekort in de mond. Hij verwijst naar het trustfonds van Grayscale, die driftig Bitcoin blijft inkopen.

Accumulatietrend

Ook andere criteria wijzen op een tendens om Bitcoin op te slaan en van de beurs te halen. Volgens Glassnode wordt een steeds groter deel van de verse, aangekochte Bitcoin op zogenaamde accumulatie-adressen geplaatst.

Dat de spotprijs boven de $11.400 blijft, ondanks tumult in de markt, is volgens sommigen een gezond signaal.

Leegloop bij BitMEX

Zo is er bij BitMEX – nog steeds – sprake van een leegloop. Beleggers kiezen het zekere voor het onzekere en halen hun Bitcoin van de exchange af.

Zoals bekend klagen de Amerikaanse autoriteiten de beurs aan. Onder meer vanwege handel zonder licentie en witwassen van criminele gelden. In de onderstaande grafiek is de daling goed zichtbaar.

Dreigt een tekort aan Bitcoin? 250.000 BTC bij beurzen weg sinds maart

Dat beursgenoteerde bedrijven reserves aanleggen in Bitcoin, is een ander signaal naar de markt. De toekomstige vraag dient daarom vooral te komen van bedrijven én overheden die de stap willen wagen in deze nieuwe assetklasse.

Een spaarmiddel én verzekering voor de toekomst, waarbij de waarde van andere assets steeds meer aan inflatie onderhevig is.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...