‘VS neemt miljoenen aan Bitcoin in beslag van terroristen’

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voor miljoenen dollars aan bitcoin in beslag genomen van terroristen. Dat meldt de United States Department of Justice (DOJ). Het gaat om personen die lid (zouden) zijn van groepen als Islamitische Staat (IS) en Al-Qaida.

In beslag nemen

Volgens de DOJ werd het geld opgehaald middels social media campagnes. Deze acties boden de mogelijkheid om anoniem geld op te halen. De Amerikaanse regering nam 300 ‘cryptocurrency accounts’ in beslag, vier websites en vier Facebookgroepen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de DOJ is dit de grootste in beslag name van bitcoin tot nu toe als het gaat om het financieren van terrorisme. Er worden geen exacte cijfers genoemd, het is dus onduidelijk om hoeveel bitcoin het precies gaat.

Bitcoin als tool

Bitcoin is voor verschillende partijen handig: het is grenzeloos, transacties zijn niet te stoppen en ook lastig te stelen. Volgens Steven Mnuchin, de minister van Financiën van Donald Trump, spelen terroristen hier op in: ”Netwerken van terroristen hebben de technologie omarmt en zij doen complexe financiële transacties, onder andere middels cryptocurrency’s.”

Verschillende campagne

De campagnes van de organisaties zijn op verschillende manieren gepakt en gevolgd. Een voorbeeld daarvan is de aanpak van de Al-Qassam Brigades van het Palestijnse Hamas. Zij startte in 2019 met een campagne met een duidelijke belofte: bitcoin donaties zijn niet te volgen en worden gebruikt voor gewelddadige acties.

Bitcoin transacties zijn echter wel degelijk te volgen, de boekhouding is zelfs voor iedereen in te zien. Daarnaast ben je als persoon op allerlei andere manieren ook te vinden. Zo zocht Amerika verschillende donateurs thuis op.

Een ander voorbeeld is de fondswerving van Al-Qaida. Zij deden zich vaak voor als goed doel en met het geld werden terroristen bewapend.

IS speelde in op de problemen rondom COVID-19 met maskers. De inkomsten gingen direct naar de terroristische organisatie.

Bitcoin verkopen

De Amerikaanse overheid heeft al vaker bitcoin in beslag genomen. Uiteindelijk worden dit soort bezittingen vaak in de verkoop gedaan. De Amerikaanse politie verkocht al 185.000 Bitcoin tijdens veilingen. Deze BTC wordt vaak (ver) onder de marktprijs verkocht.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...