Bitcoin (BTC) transactiekosten stegen gemiddeld 800% in één maand

Bitcoin (BTC) versturen is de afgelopen maand een stuk duurder geworden. Bij een bitcoin transactie horen ook transactiekosten. Je kunt zelf je transactiekosten bepalen, maar je transactie wordt wel sneller verwerkt als je meer hebt betaald.

Na het versturen van een transactie komt deze in een wachtrij (mempool) terecht. Om vooraan te komen moet je meer betalen dan de andere transacties. De kosten om vooraan in de rij te komen zijn recentelijk flink gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijging

Om je transactie in het eerste block te krijgen moest je in april nog zo’n $0,38 betalen. Op 14 mei was dat $5.16.

Let wel: dat gaat er dus om om vooraan in de rij te staan. Dit zijn de geschatte kosten om binnen 6 blocks (~1 uur) gekozen te worden.

Je kunt altijd goedkopere transacties het netwerk opslingeren, maar in drukke periodes kan het even duren voordat de transactie wordt verwerkt.

Op het moment van schrijven liggen die kosten op $3,44. Uiteraard worden deze kosten op het netwerk betaald in bitcoin en niet in dollars of euro’s.

Bitcoin mempool afgelopen jaar volgens

Bitcoin (BTC) transactiekosten stegen gemiddeld 800% in één maand

Gemiddeld 800% duurder

Ook als je niet vooraan in de rij wil staan is het op dit moment duurder om gebruik te maken van het netwerk. De gemiddelde kosten voor een transactie op het bitcoin netwerk zijn explosief gestegen met maar liefst 800%. Deze maand is de duurste sinds juli 2019.

Bitcoin (BTC) transactiekosten stegen gemiddeld 800% in één maand

Oorzaak

Bitcoin transacties zijn een spel tussen vraag en aanbod tussen miners en mensen die geld willen verzenden. Miners willen zoveel mogelijk geld verdienen en gebruikers willen zo goedkoop mogelijk transacties doen. Er is echter maar beperkte ruimte in elk block.

Bitcoin transactiekosten zijn goed voor 17% van de vergoeding voor miners op dit moment. Recentelijk is de block subsidie door de helft gegaan, wat betekent dat miners nog ‘slechts’ 6,25 BTC per block krijgen.

Dat kan ook een deel van de verklaring zijn voor de volle mempool. Volgens de laatste schattingen is er minder computerkracht bezig met het vinden van blocks.

En dát zorgt ervoor dat blocks voorlopig trager worden gevonden, tot de moeilijkheid zichzelf aanpast.

Lang niet het duurste

Eind 2017 waren transacties op het bitcoin netwerk nog een stuk duurder dan nu. In de periode dat bitcoin naar de recordprijs boven $20.000 schoot werden transactiekosten van $40+ betaald.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...