Bitcoin schiet naar $39.000: wie zijn de kopers?

Bitcoin is vandaag boven de 39.000 dollar geschoten na een stevige val van bijna 6 procent op 2 februari. Momenteel lijkt het erop dat de verkoopdruk weer wat is weggevallen en dat de weg naar boven is ingezet.

Op het moment van schrijven handelen we met een plus van meer dan 2 procent op 38.100 dollar. De grote vraag is natuurlijk wie er verantwoordelijk zijn voor de huidige stijging van bitcoin. Het lijken vooral de lange termijn hodlers te zijn die zorgen voor de opwaartse druk op de koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nog altijd extreme angst in de markt

Als we de Crypto Fear and Greed Index mogen geloven, dan zitten we met een score van 20 op 100 nog altijd in een zone van extreme angst. Het lijkt erop dat dit vooral het sentiment van nieuwe marktbetreders meet, want de lange termijn hodlers blijven tegen deze koersen rustig bijkopen.

Het aantal bitcoin adressen dat hun bitcoin één maand of minder in bezit heeft is sinds 28 december met 32,07 procent afgenomen. Hetgeen ook aangeeft dat veel nieuwe marktbetreders hun bitcoin met een verlies van de hand gedaan hebben.

Als we de analyse van IntoTheBlock mogen geloven, dan zijn het vooral midden- en lange termijn hodlers die momenteel accumuleren. Op de korte termijn wordt de koers geregeerd door speculatie en emotie, maar op de lange termijn door adoptie en het netwerkeffect.

Ogen vooral gericht op het macro-landschap

Voor de korte termijn lijkt het wereldwijde macro-landschap de belangrijkste factor voor het koersverloop. Vandaag zijn de ogen gericht op de Verenigde Staten, waar vandaag belangrijke cijfers over de Amerikaanse banenmarkt gepubliceerd worden.

Op basis daarvan kan de Federal Reserve belangrijke beslissingen nemen met betrekking tot het rentebeleid voor de komende maanden. Vallen de cijfers enorm tegen? Dan is de kans een stuk kleiner dat ze de voorgenomen rentestijgingen daadwerkelijk doorvoeren.

Christine Lagarde heeft namens de Europese Centrale Bank al laten weten dat de rente voorlopig op hetzelfde niveau blijft. Terwijl de Bank of England de rente voor het eerst sinds 2004 heeft verhoogd om de inflatie te bevechten. Het is nog maar de vraag in hoeverre dat gaat helpen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....