PlanB: ‘Gerealiseerde bitcoin prijs is $24.000’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Op dit moment schommelt de bitcoin prijs onder de $37.000. Welke support - en weerstandslevels zijn er zichtbaar?

Rekt Capital ziet voorlopig een belangrijke weerstand bij $38.600.

Voorlopig respecteert bitcoin de 'oude' support van $34.000, het level dat de analisten van Whalemap aangewezen hebben.

1.Network-to-Value (NVT)

On-chain is er voorlopig geen reden tot paniek. Een van de indicatoren om bodems en toppen te bepalen is de zogenaamde Network-to-Value indicator.

Deze metric is de verhouding tussen de totale waarde van het bitcoin netwerk (market cap) en het totaal van de dagelijkse transactiewaarde.

Een hoge NVT-ratio betekent dat de market cap sneller toeneemt dan de waarde die op het bitcoin netwerk wordt verhandeld. Historisch gezien is een hoge waarde gecorreleerd met markttoppen en oververhitting.

Een lage NVT-ratio betekent dat het transactievolume sneller groeit dan de market cap van bitcoin. Historisch gezien is dit gecorreleerd met accumulatie, marktbodems en een opkomende bullmarkt.

In de onderstaande twee grafieken zie je dat de indicator dalende is. Dat betekent dat de markt in de 'oververkochte, ondergewaardeerde' zone zit.

Deze analist ziet dat deze indicator dalende is. Is dat een voorbode voor een verder herstel van de prijs?

PlanB: 'Gerealiseerde bitcoin prijs is $24.000'
bron: CryptoQuant

Een tweede analist ziet deze ratio op een historisch laag niveau staan. Sterker, op de dertigdaagse exponential moving average (EMA) staat de NVT-ratio op het laagste punt van de afgelopen tien jaar.

PlanB: 'Gerealiseerde bitcoin prijs is $24.000'
bron: CryptoQuant

2. Gerealiseerde prijs is $24.000

De Nederlandse analist Plan B, bekend van het stock-to-flowmodel, meldt dat de gerealiseerde prijs momenteel $24.000 is. Ook een signaal van onderwaardering.

De gerealiseerde waarde (realized cap) is het totaal aan alle bitcoin, maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Tel je de gerealiseerde waarde van alle beetjes bitcoin op en deel je die door de alle gedolven bitcoins, dan rolt daar een gerealiseerde prijs uit.

Die prijs ligt nu op $24.000, ruim $12.000 lager dan de marktprijs.

3. Puell Multiple duidt ook 'overkochte' bitcoin

Een andere indicator die duidt op bodemvorming, is de Puell Multiple. Dit is de verhouding tussen de inkomsten van miners ten opzichte van de marktprijs.

De huidige Puell Multiple is dalende en staat op het laagste punt sinds juni 2021. De fase dat China besloot om bitcoin mining te verbieden.

PlanB: 'Gerealiseerde bitcoin prijs is $24.000'
bron: Buy Bitcoin Worldwide

4. Hergebruik adressen laag

Tenslotte een 'leuk', fundamenteel weetje: het hergebruik van bitcoin adressen ligt relatief laag.

En dat is uit privacy-overwegingen niet het juiste gebruik. Gebruik bij elke transactie een nieuw adres, zo luidt het devies.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...