Bitcoin via de maan! Onderzoekers doen transactie met radiogolven

Braziliaanse onderzoekers hebben een paar dagen geleden een Bitcoin transactie verstuurd via de maan. Ze gebruikten hiervoor morsecode en radiosignalen. Ze gebruikten het hemellichaam als een soort spiegel, om de communicatie te verzorgen.

Bitcoin via de maan

Onder de noemer Satoshi.Radio.br hebben de onderzoekers een initiatief opgezet die nóg meer vrijheid geeft aan Bitcoiners. Het is al bekend dat je met internet, satellieten of mesh-netwerken betalingen kunt doen. Op de website leggen de onderzoekers uit wat en waarom ze dit hebben gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze verwijzen terug naar de Scaling Bitcoin-conferentie uit 2017, waar Nick Szabo het idee opperde. Bitcoin is een baken van vrijheid, en daar was nog winst in te behalen.

"Dictatoriale controle van regeringen, bigtechs en internetsurveillance ondermijnt grondwettelijke basisprincipes en schaadt individuele vrijheden," zo stellen ze.

Een van de oplossingen om bitcoin nóg meer flexibiliteit te geven, die Scabo voorstelde is om bitcoin via radiogolven te verzenden. En zo geschiedde.

Communicatie via de maan

Hoewel het niet compleet nieuwe materie is, is het toch een mooie prestatie. Als je geen internetverbinding hebt, kun je in een afgelegen gebied zónder communicatiemiddelen toch bitcoin versturen. Hoe kan dat dan?

Aan een HT-radio (van 25 tot 30 dollar), mobiele telefoon met een bitcoin wallet en een paar meter koperdraad (en dipool antenne) heb je genoeg. Hiermee kun je een betaling uitzenden en via de maan laten terugkaatsen naar de wereld.

Satoshi.radio.br zet radioamateursatellieten in om alle transacties die worden gedaan, op te vangen. Zij zullen deze dan doorsturen en repliceren naar het netwerk van nodes (en miners). Zo komt de betaling tóch in de blockchain terecht.

Op de website is precies te lezen hoe het werkt en wat je allemaal moet weten (zoals frequenties). Als je Portugees spreekt, kun je de uitleg ook horen in een video op YouTube. Het 'netwerk' is volledig gratis te gebruiken en draait op donaties van de community.

Vrijheid

Het is weer een mooi voorbeeld hoe de Bitcoin community werkt naar vrijheid voor iedereen. Het juk van financiële controle en exclusie kan met Bitcoin worden omzeild. Bitcoin is programmeerbaar en open source software, en daardoor is iedereen vrij om erop te door te borduren.

Of het zelfbeschikking over digitaal geld is om corrupte overheden te ontlopen of een manier om betalingen te doen naar wie jij wilt: Bitcoin maakt het mogelijk.

Er zijn overigens al meer soortgelijken initiatieven gaande, zoals de Blockstream Satellites van het Canadese bedrijf. Ook Global Mesh Labs doen een gooi naar een decentraal alternatief voor de communicatieinfrastructuur.

Ook NVK, bekend van de CoinKite, deed al eens betalingen met radiogolven. Die gingen echter niet via de maan, maar rechtstreeks van Toronto naar Michigan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
betalentransactie

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer