64% van alle Bitcoin staat al een jaar stil, is dat goed voor de prijs?

11,7 miljoen Bitcoin (BTC) is al ruim 12 maanden niet van zijn plek gekomen. Dat blijkt uit een berekening van Glassnode, een bedrijf uit Berlijn die data aggregeert van de bitcoin blockchain.

Bitcoin koers

Een goed signaal naar de markt, want dat betekent dat deze groep geen verkoopdruk uitoefent. Een lange termijn investeerder gaat namelijk niet zo snel verkopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om ruim 63% van de bestaande voorraad. Ook opmerkelijk: bijna een derde van de voorraad (31,4%) komt al ruim 3 jaar niet meer van zijn plaats.

Het motto luidt dus: Hold on for dear life, oftewel HODL.

Het nieuwe cijfer komt niet als een verrassing. We hebben eerder gemeld dat ruim 60% van de Bitcoin bezitters vasthoudt aan zijn vermogen.

De trend van 2020 lijkt ook: oppotten en minder handel. Zo ‘verloren’ beurzen tot nu toe 5 miljard dollar aan Bitcoin dit jaar.

Dat wil niet zeggen dat er niets op de markt gebeurt. We zien dat bepaalde grote partijen op de markt hun positie blijven uitbreiden. Grayscale kocht in slechts 3 dagen 17.100 Bitcoin erbij. Zij bezitten nu ~2% van de complete Bitcoin voorraad.

Aantal wallets neemt fors toe

Ook het aantal ‘entiteiten’ dat actief is op het netwerk groeit gestaag door. Dat blijkt uit een serie tweets van statisticus Willy Woo. Dat die groei in adoptie nog niet is verwerkt in de spotprijs, ziet hij als een goed signaal naar de markt.

Ook hier is Glassnode de afzender van de data. Zij hebben een bepaalde methode om het aantal ‘entiteiten’ op het netwerk te schatten, want dat is nog niet zo eenvoudig.

Een voor de hand liggende manier is om het aantal gebruikers af te leiden is door gewoon het totaal aantal Bitcoin adressen te nemen. Dat is echter problematisch want:

Daarom clustert Glassnode adressen tot een ‘entiteit’, een wallet in bezit van een persoon, groep of organisatie. Zij omschrijven dat als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]The number of unique entities that appeared for the first time in a transaction in the Bitcoin network.[/penci_blockquote]

Het totaal unieke entiteiten op de bitcoin blockchain loopt tegen de 25 miljoen aan. Woo licht in deze tweet het aantal nieuwe entiteiten uit, een indicatie van groei.

Zoals op de grafiek is te zien, is het aantal sinds vorige week fors gegroeid. Tegelijkertijd ging de spotprijs zijwaarts (het pijltje). Woo ziet dat als een bullish signaal, want dat betekent dat accumulatie van nieuwe BTC nog niet is verwerkt in de marktprijs.

Je kunt namelijk steeds een beetje Bitcoin kopen zonder dat dit iets doet met de spotprijs. En grotere entiteiten zoals een Grayscale gebruiken handelsaccounts (OTC) buiten de markten om. Hun acties hebben dus ook geen invloed op de spotprijs.

64% van alle Bitcoin staat al een jaar stil, is dat goed voor de prijs?

Store of value

Hoe is deze groei te verklaren? Sommigen wijzen naar de De-Fi hype, dat als een kaars is uitgegaan. September was een slechte maand voor De-Fi, terwijl Bitcoin stabiel boven de $10.000 bleef.

Tegelijkertijd heeft de koers moeite om de weerstand bij $11.100-$11.300 te doorbreken.

Maar zolang de koers boven die $10.000 blijft, krijgt een grotere groep meer vertrouwen in BTC als oppotmiddel. Zo maakt het het hardnekkige narratief van store of value toch nog waar. Bitcoiners die Bitcoin zien als hard geld zullen dan even knarsetanden.

Maar zodra overheden geld blijven bijdrukken, gaat de koopkracht van de dollar sterk achteruit.

De Federal Reserve heeft onlangs kenbaar gemaakt de rente niet te willen verhogen, wat betekent dat de geldkraan van de Amerikaanse centrale bank binnenkort weer open gaat.

Zo is de minister van Financiën Steven Mnuchin in gesprek met Nacy Pelosi, de voorzitster van het huis van Afgevaardigden voor een nieuw steunpakket aan werkloze Amerikanen.

Op moment van schrijven heeft de koers de barrière bij $10.800 overwonnen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshodl

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...