‘VS heeft recht om in te grijpen bij buitenlandse Bitcoin bedrijven die Amerikaanse servers gebruiken’

Overal ter wereld proberen politici en andere regelmakers grip te krijgen op het groeiende ecosysteem van bitcoin (BTC). Het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt dat zij in mogen grijpen bij buitenlandse bitcoin bedrijven die servers uit de VS gebruiken.

Amerikaanse regering

Amerika is in staat om wereldwijd in te grijpen in tal van situaties. Nieuwe richtlijnen van het ministerie van Justitie laten een aantal bijzondere dingen zien.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit de nieuwe documenten blijkt dat Amerika wil en kan ingrijpen bij Bitcoin bedrijven die niet in het land gevestigd zijn. Data dat via Amerikaanse servers of andere hardware wordt verwerkt valt onder de jurisdictie van het ministerie.

Het gaat hier bijvoorbeeld om bedrijven die in de ogen van de wet verkeerd bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van frauduleuze financiële producten of pure diefstal van Amerikanen. Maar de regels gelden ook voor bedrijven die geldtransactie doen in het land, zelfs als ze in het buitenland zijn geregistreerd.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Amerikaanse ministerie van Justitie”]“Finally, it bears emphasizing that if conduct involving virtual currency were to violate the U.S. statutes regarding material support of terrorism, the U.S. government could appropriately assert jurisdiction over such offenses anywhere in the world, consistent with due process, under the principle of protective jurisdiction.”[/penci_blockquote]

Kortom: als een bitcoin bedrijf, waar ook ter wereld, gebruikt maakt van Amerikaanse diensten en iets fout doet in de ogen van het land dan kunnen zij ingrijpen.

In het rapport wordt ook een duidelijke reden genoemd: landen als Rusland, Iran en Noord-Korea kunnen op deze manier beter worden aangepakt. Tegelijkertijd zijn dit soort regels ingrijpend voor de hele wereld. Want ook Nederlandse bedrijven vallen hier, in theorie, onder.

Handhaving

In de geschiedenis zijn er al tal van voorbeelden van buitenlandse interventie van de Verenigde Staten. Een recent voorbeeld van de aanpak van het bitcoin ecosysteem is het grote nieuws rondom BitMEX.

De derivatenbeurs en de eigenaren werden aangeklaagd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en, daar zijn ze weer, het ministerie van Financiën.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...