Bitcoin whale verplaatste bijna $500 miljoen aan BTC

Een whale heeft zijn wallet met bijna $500 miljoen aan bitcoin (BTC) leeggemaakt. Terwijl de koers van de cryptomunt de all-time high naderde, verplaatste deze multimiljonair enkele duizenden BTC. Waarheen en wie erachter zitten is niet bekend.

Rijke Bitcoiner

Omdat de blockchain transparant is, kan iedereen hier tools op bouwen om transacties te monitoren. Zo zijn er ook bots die opmerkelijke transacties in de gaten houden. BTC Block Bot en WhaleAlert zijn twee bekende namen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zij vissen transacties van whales uit de blocken en de blockchain. Dit keer ging het om een transactie van 8.648 BTC, wat met de huidige prijs om bijna $493 miljoen gaat.

De transactie kostte iets meer dan $50. Het laat als te meer zien dat het netwerk als settlement laag enorm goed werkt, vergeleken met Fedwire, SWIFT en soortgelijke lagen die in de traditionele wereld grote betalingen verwerken.

Omdat je pseudoniem gebruik kunt maken van bitcoin, weten we niet wie achter de transactie zit. Wat wél bekend is, is dat het ging om de 114e grootste wallet die er op dat moment was.

Analyse adressen

De whale verplaatste zijn geld naar twee nieuwe wallets. Hij splitste het bedrag op in een UTXO van 4.000 BTC en eentje van 4.684 BTC. Deze duizenden bitcoin zijn vervolgens weer opgedeeld in acht adressen van ~1.000 BTC. Alle adressen van deze transacties lijken geen verband te hebben met een beurs of custodial.

Het zou een OTC-deal kunnen betreffen, maar het kan ook zijn dat de Bitcoiner zijn bitcoin gewoon verplaatst en onderbrengt onder meerdere private keys. Adressen van grote beurzen zoals Coinbase, Kraken en Binance zijn algemeen bekend, en deze worden ook gemonitord door bedrijven zoals CryptoQuant en Glassnode.

Het lijkt er dus niet op dat deze $500 miljoen voor verkoopdruk op de spotmarkt zorgt. Het is niet goed te zeggen waar deze bitcoin vandaan komt en in welk jaar het allemaal gemined is. Als je terugkijkt in de geschiedenis van dit adres, zie je wel een aantal 'oude' adrestypen voorbijkomen, beginnend met een 1. Dit Pay to Public Key Hash (P2PKH) format is inmiddels achterhaald en wordt niet meer gebruikt.

Deze transactie is overigens lang niet de grootste betaling ooit. Eerder dit jaar verplaatste iemand $4,5 miljard aan BTC. Daarnaast zijn er ook elke maand wel miners uit de beginjaren van Bitcoin die hun vermogen verplaatsen, zoals eind januari toen er 1000 BTC uit 2010 werd verplaatst.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
whale