Vroege miner verplaatst tien jaar oude Bitcoin (BTC) ter waarde $32 miljoen

Zo nu en dan is er een vroege Bitcoiner die zijn satoshi’s verplaatst. Zo was dat ook gisteren weer het geval. Het gaat om een vroege vogel die zijn bitcoin (BTC) vergaarde door deze in 2010 te minen.

Oude Bitcoin

Het gaat in totaal om bijna 1000 BTC. Omdat Bitcoin transparant en openbaar is, kunnen we deze informatie uitlezen in de blockchain. Dit kan met een eigen node, maar ook met gehoste block-explorers, zoals blockchair.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijk is Bitcoin ook pseudoniem en weten we dus niet wie er achter zit. Wat we wél weten, is dat de vroege Bitcoiner gisteren een heleboel UTXO’s consolideerde. In totaal voegde hij 47 inputs samen tot 1 nieuwe output van 999.9999 BTC. Met de huidige marktwaarde van bitcoin komt dat neer op $31.968.000, bijna 32 miljoen dollar dus.

Het gaat om zo’n 20 block subsidies die de miner in de beginjaren van Bitcoin verdiende. Destijds kreeg iedere miner exact 50 BTC toegewezen als ze een block met daarin transacties aan de blockchain toevoegden.

Deze subsidie-transacties, ook wel de COINBASE genoemd, zijn gecreëerd in de laatste maanden van 2010. Sindsdien stonden ze dus ruim 10 jaar onaangeroerd. Zoals te zien is in onderstaand voorbeeld: een coinbase transactie van 8 december 2010 is gisteren op 25 januari 2021 verplaatst naar een nieuw adres.

Vroege miner verplaatst tien jaar oude Bitcoin (BTC) ter waarde $32 miljoen

Zo zie je maar weer: oude bitcoin die lang stil staan, kun je niet automatisch als zijnde ‘verloren’ beschouwen. De eigenaar heeft deze 999 BTC direct weer opgedeeld in tig van kleinere batches van elk 10 BTC, zoals te zien is in de block-explorers.

Vrij recent vertelde een geluksvogel op Reddit nog hoe hij 127 BTC terugvond op een oude Dell-computer. Deze bitcoin stond daar ook al bijna 10 jaar stil. Vorig jaar waren er zelfs oude bitcoins uit 2009 verplaatst, toen bitcoin nog maar enkele maanden bestond.

UTXO’s

Omdat je bij het doen van een betaling een oude UTXO’s gebruikt als input voor een betaling, kun je analyse doen over deze gegevens. UTXO.live probeert deze informatie allemaal in verschillende grafiekjes te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke UTXO’s er op een bepaalde dag zijn ‘uitgegeven’.

Zo zie je in de grafiek van gisteren (25 januari) een duidelijk lijntje met de desbetreffende oude bitcoin (in onderstaande grafiek rood omcirkeld).

Vroege miner verplaatst tien jaar oude Bitcoin (BTC) ter waarde $32 miljoen

Miners die verkopen

CryptoQuant laat op Twitter weten dat er de laatste tijd sowieso veel miners zijn die momenteel hun BTC verzilveren. De zogenoemde Miners’ Position Index staat momenteel op het hoogste punt in acht jaar.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTCminernode