Bitcoin Yardstick op laagste waarde sinds koers van 4.000 dollar

De Bitcoin Yardstick is een nieuwe metriek van Capriole Investments, het investeringsfonds van Charles Edwards, om te bepalen of bitcoin momenteel over- of ondergewaardeerd is. Uit de data blijkt dat de Bitcoin Yardstick momenteel op een score staat waar het sinds de koers van 4.000 tot 6.000 dollar niet meer geweest is.

Market Cap, Hashrate en gemiddelden

De Bitcoin Yardstick is een relatief eenvoudige manier om bitcoin te waarderen. Je pakt simpelweg de huidige market cap, deelt deze door de hashrate en deelt dit resultaat vervolgens door het 2-jarig gemiddelde van de koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op die manier krijg je een metriek die vergelijkbaar is met de PE-ratio die voor aandelen zo populair is. De PE-ratio is de verhouding tussen de koers van het aandeel en de winst van het bedrijf. De Bitcoin Yardstick kijkt als het ware hoeveel energie er nodig is om een bepaalde bitcoin koers te realiseren.

Bitcoin Yardstick op laagste waarde sinds koers van 4.000 dollar

Dit soort grafieken zijn uiteraard geen garantie dat bitcoin inderdaad ondergewaardeerd is. Uiteindelijk is de koers het resultaat van een set van unieke marktomstandigheden die nooit hetzelfde zijn. De status van bitcoin op het financiële wereldtoneel is op dit moment compleet anders dan 3 tot 4 jaar geleden.

Bitcoin als store of value

Dat bitcoin zijn werk als store of value goed doet, blijkt wel uit het feit dat 66 procent van alle bitcoin al meer dan één jaar op hetzelfde adres staan. Volgens Capriole Investments heeft dat te maken met het feit dat mensen vanwege de inflatie in fiatgeld steeds meer op zijn gaan naar alternatieven om hun vermogen in te bewaren.

De absolute schaarste van bitcoin vormt daarin een aantrekkelijk alternatief. Dat steeds meer mensen ervoor kiezen om in bitcoin te sparen, blijkt wel uit de 66 procent van alle bitcoin die al meer dan 1 jaar op hetzelfde adres staan. Steeds meer bitcoin komt terecht in handen van mensen die niet van plan zijn om op de korte termijn te verkopen.

Bitcoin Yardstick op laagste waarde sinds koers van 4.000 dollar

De bovenstaande grafiek laat zien dat een steeds groter percentage van alle bitcoin voor langere perioden stilstaat op hetzelfde adres. “Het laat zien dat zodra mensen bitcoin ontdekken, ze er steeds minder afscheid van nemen naarmate de tijd vordert”, aldus Capriole Investments.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....