Bitcoiner kan opgelucht ademhalen. Binance vergoedt $7.500 aan BTC

Na een korte soap loopt het toch goed af voor een gebruiker van cryptobeurs Binance. Door het toedoen van de exchange verloor Mario Duarte (naar waarschijnlijkheid) 0,15 bitcoin (BTC) ter waarde van bijna $7.500. Uiteindelijk heeft Binance de het bedrag terugbetaald.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Probleem bij opname

Enkele dagen geleden kwam er een probleem ter sprake op Stack Exchange. Een gebruiker vertelt dat hij tegen een probleem aanliep:

"Een paar dagen geleden heb ik een BTC-opname bij Binance aangevraagd. Ik gebruikte een bc1p-adres en het verzoek ging zoals gewoonlijk zonder enig probleem of waarschuwing."

Een bc1p-adres is een gloednieuw type. Het behoort namelijk toe aan de laatste grote update die in Bitcoin Core is geactiveerd: Taproot. Waar Segwit-adressen beginnen met bc1, hebben ook Taproot-adressen een eigen standaard (bc1p). Mario vervolgt:

"Binance heeft de transactie gecontroleerd en voltooid en heeft een Txn-ID verstrekt. Ik merkte dat het geld niet was aangekomen en controleerde mijn Txn-ID en kwam erachter dat mijn adres daar niet stond, maar dat een heel ander adres had exact hetzelfde bedrag ontvangen."

Wat bleek? Cryptobeurs ondersteunde Taproot nog niet en daardoor werd het adres automatisch omgezet naar een bc1q adres (wat een native SegWit-adres is). Daardoor was het geld dus wel verstuurd door Binance, maar kwam het nooit aan bij Mario. Voorgoed foetsie dus, zo is ook de conclusie op het forum.

Helpdesk

De oplossing leek om contact op te zoeken met Binance zelf. Dat deed het 'slachtoffer' dus ook. Binance had namelijk eerder wel aangegeven achter Taproot te staan, wat voor verwarring zorgde.

De beurs gaf geen enkele waarschuwing toen het bc1p-adres werd ingevoerd. De eerste reactie van de helpdesk was dan ook dat dit een fout was van Mario zelf (zoals te lezen in dit screenshot). Je kunt overigens zien dat twee UTXO's in het desbetreffende txid met een bc1p-adres nog 'unspent' zijn. Waarschijnlijk gaat het om de betaling van bijna 0,15 BTC.

Wat was er precies gebeurd? De gebruiker (Mario) deed een aanvraag voor een P2TR-adres. Binance creëerde een P2SWSH-adres en verstuurde de bitcoin daar naartoe. Volgens Mario lag de fout dus bij de cryptobeurs.

Uiteindelijk kreeg hij wel zijn gelijk, zo deelde hij vandaag mee. Hij heeft zijn geld alsnog gekregen.

Pas dus altijd goed op als je nu aan de slag gaat met Taproot-adressen. Ledger en Muun hebben deze nieuwe standaard bijvoorbeeld al wél geïntegreerd, maar een heleboel beurzen nog niet. Hoewel de fout niet aan jouw kant hoeft te liggen, kun je daardoor wel verstrikt raken in een wirwar van onduidelijkheden.

Ben je niet bekend met Taproot? Lees dan onderstaande longread eens door waarin de voordelen van deze soft-fork staan uitgelegd:

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!