Bitcoin Focus: hoe gebruik je Taproot?

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie. Deze keer aandacht voor Taproot.

Taproot gebruiken

Jawel! Sinds blok 709632 is Taproot actief: de grootste update voor Bitcoin in jaren, die zorgt voor meer privacy en betere transacties. De transacties worden nu geaccepteerd door miners, maar dat betekent nog niet dat jij het als gebruiker kan gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vraag is nu: hoe gaat mijn wallet Taproot doen?

Aangezien het om verbeteringen in transacties gaat, zijn er zijn twee kanten waar we naar kunnen kijken: verzenden van Taproot-transacties en ontvangen van Taproot-transacties.

Wat betreft verzenden is er een mooi voordeel: de nieuwe taproot-adressen zijn een uitbreiding op het bestaande en al veel gebruikte bech32 formaat, dit zijn de adressen die beginnen met bc1.

Als je in de afgelopen jaren Bitcointransacties hebt gedaan, dan heb je deze adressen zeer waarschijnlijk al gebruikt. Je kreeg van je wallet wellicht een adres dat begon met bc1q; de q was het eerste type binnen bech32 dat wordt gebruikt.

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Nu komt er een nieuw adrestype bij: bc1p. De p geeft aan dat het om Taproot-adressen gaat: het nieuwe type dus! Deze adressen vallen onder “bech32m”, een kleine aanpassing op bech32.

Wallets die bech32 ondersteunen, kunnen makkelijk sturen naar dit nieuwe type, omdat ze bech32 al kennen.

Ontvangen is wat anders, dat kan je wallet niet zomaar. Je zorgen maken over de ondersteuning is overigens niet nodig, want als je wallet niet met deze nieuwe bc1p-Taproot-adressen kan omgaan, zal hij ook geen bc1p-ontvangstadres aanmaken en het gewoon bij de vertrouwde adressen houden.

Maar om gebruik te kunnen maken van deze Taproot-verbeteringen moet je wallet wel aan de slag gaan met deze nieuwe adressen. De wallet moet de nieuwe soorten handtekeningen die bij Taproot horen gaan begrijpen. Want als de wallet niet met de nieuwe handtekeningen kan omgaan, kan hij ook die bitcoin niet uitgeven.

Wat meer werk dus om ontvangen mogelijk te maken. Hoe staat het er nu voor met wallets?

  • BitcoinJ, een java-implementatie voor Bitcoin-wallets (veelal gebruikt op Android) heeft ondersteuning. Wallets die deze implementatie gebruiken voor het Bitcoin-gedeelte ondersteunen dus binnenkort Taproot. Datzelfde geldt voor Wally, die ook de onderliggende laag is voor andere wallets, ook deze heeft ondersteuning.
  • Bitcoinbewaarder BitGo houdt Bitcoin vast voor grote klanten, en geeft aan nu Taproot te ondersteunen.
  • Multisig-oplossing Nth Key voor Apple-telefoons (iOS) van Nederlander Sjors Provoost doet ook Taproot.
  • Ledger Live, voor de mensen met een Ledger hardwarewallet, heeft een update waarmee ze Taproot ondersteunen.
  • De Muun-wallet werkt nu ook met Taproot

Grappig: in dit eerste Taproot-blok zat meteen al een taproot-transactie (dus naar een bc1p-adres) met tekst erbij: “gm taproot ????”. Dank aan de Bitcoin Optech-publicatie van 17 november voor het overzicht van wallets.

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Lees meer over:
Bitcoin FocusBitcoin nieuws