Bitcoiners maken $7 miljard aan gerealiseerde verliezen in drie dagen

Data van analysebedrijf Glassnode laat zien dat er in drie dagen meer dan $7 miljard aan verliezen zijn gerealiseerd door bezitters van bitcoin. Dat is het meeste in de geschiedenis van de grootste cryptovaluta.

Verliezen door daling

Deze uitspraak is gebaseerd op een indicator die weer gebaseerd zijn op on-chain verplaatsingen. Het laat het “gerealiseerde verlies” zien: een bedrag (in dollars) dat er verlies is gemaakt op het moment dat een UTXO is verplaatst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt precies zien wanneer zo’n Unspent Transaction Output is aangemaakt (of ontvangen) en wanneer deze weer wordt doorgestuurd. Die twee momenten vertegenwoordigen een dollarwaarde en die twee kun je met elkaar vergelijken.

Door de enorme prijsdaling van meer dan 30% in één week, verstuurden veel bitcoiners hun ‘sats’ voor een lagere prijs dan waarop ze deze hadden ontvangen. Hoewel een beweging niet per se ‘verkoop’ impliceert, geeft het wel een globaal beeld over de winsten en verliezen die worden gemaakt.

Bitcoiners maken $7 miljard aan gerealiseerde verliezen in drie dagen

In de bovenstaande grafiek zie je hoe er drie dagen op rij enorm veel bitcoin zijn verplaatst die ‘onder water’ stonden. In drie dagen kwam dit neer op maar liefst $7 miljard. Dit is een record in de geschiedenis van bitcoin.

Lange termijn hodlers

Een andere indicator van Glasnode geeft tevens interessante inzichten. De zogenoemde long-term hodlers (LTH’s) laat ook een capitulatie zien: veel mensen namen een verlies.

Sommige van deze LTH’s die capituleerden, kochten hun bitcoin op het hoogste punt van $69.000 en verkochten op het laagste punt rond de $18.000. Daardoor maakten ze een ‘realized loss’ van maar liefst 75%. Maar opnieuw: een on-chain verplaatsing is niet de garantie dat iemand daadwerkelijk verkoopt.

Glassnode telt een UTXO als ‘long term’ als deze langer dan 155 dagen niet is verplaatst.

Bitcoiners maken $7 miljard aan gerealiseerde verliezen in drie dagen

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsglassnode