Bitfinex haalt 6,51 bitcoin (BTC) terug van hack uit 2016

Cryptobeurs Bitfinex heeft met succes 6,51 bitcoin (BTC) teruggehaald. Ze waren tijdens een hack in augustus 2016 gestolen.

De prijs in euro’s:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terugvorderen van bitcoin

Destijds deed de beurs een toezegging dat ze alle verloren bitcoin zouden proberen terug te halen. Het ging om maar liefst 120.000 BTC. Vandaag de dag vertegenwoordigt het de waarde van $5 miljard.

De terugvordering van deze gestolen 6,51 BTC gebeurde in samenwerking met een andere cryptobeurs: Poloniex.

Op het moment van de vordering waren de ruim zes bitcoin in totaal $308.000 waard. Ook is de transactie in de blockchain (en dus de blockchain-explorers) uit te lezen:

De transactiehash van de herstelde BTC is als volgt: d73cd60f9ad8cb17e60d2ffd7f0dbe51cb4a89366070667307201caca110ae19.

Bitfinex haalt 6,51 bitcoin (BTC) terug van hack uit 2016

Paolo Ardoino schrijft dat het werk er nog niet op zit. Hij is de CTO van Bitfinex:

“We blijven ons inzetten om de resterende bitcoin van de hack van 2016 terug te krijgen. We zullen proactief samenwerken met alle relevante partijen en wetshandhavingsinstanties. De verantwoordelijken moeten weten dat we niet zullen rusten voordat alle bitcoin die verloren is gegaan bij de hack is teruggewonnen.”

In het verleden zijn er wel vaker bitcoin van de hack verplaatst, zoals in april dit jaar.

Constructie met tokens

Het is niet precies duidelijk hoe Bitfinex de bitcoin nu weer in handen hebben gekregen, maar het lijkt erop dat de hackers ze naar Poloniex stuurden om daar winst te verzilveren. Daar vielen ze door de mand.

De adressen (of beter: UTXO’s) van de gestolen bitcoin zijn wijd en zijd bekend en staan nagenoeg bij alle bitcoinbeurzen op de blacklists.

Na de diefstal op 2 augustus 2016 koos Bitfinex voor een unieke aanpak. De de verliezen werden over alle rekeningen gegeneraliseerd en er werden BFX-tokens gecrediteerd. De verhouding was 1 BFX voor 1 verloren Amerikaanse dollar.

Bitfinex kwam zijn toezegging na om de verliezen terug te betalen. Binnen acht maanden na de inbreuk op het platform hadden de eigenaars van de BFX-tokens hun tokens ingewisseld in dollars of in aandelen in iFinex. Later kwamen er ook nog Recovery Right Tokens (RTT) bij kijken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitfinexhack