Bitcoin op de vlucht: Bitfinex-hackers verplaatsen $12 miljoen aan BTC

De beruchte ‘Bitfinex-hackers’ verplaatsen opnieuw Bitcoin (BTC) afkomstig van een digitale roof van 2016. Het gaat om circa $12 miljoen wat de afgelopen week is verschoven op de blockchain.

Bitfinex hack

Het is vier jaar geleden dat de Bitfinex beurs slachtoffer werd van een megaroof. In 2016 is er namelijk 120.000 Bitcoin geroofd van de exchange. Het staat bekend als één van de meest ingrijpende hacks uit de bitcoin historie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ten tijde van de roof was de buit $72 miljoen dollar waard. Anno 2020 is dat bedrag behoorlijk opgelopen: ruim $1,33 miljard, omgerekend €1,13 miljard.

Het is namelijk niet de eerste keer dat er een poging is gedaan om de gebrandmerkte BTC naar een andere wallet te verplaatsen. De bekende verschuivingen op de blockchain:

De hackers zitten kortom al enkele jaren op een berg geld, maar hebben tot juni 2019 gewacht om hun buit te verzilveren. Niettemin draait nog altijd om 1 tot 2% van de totale buit.

Naar verwachting zijn er nog meer bewegingen van de daders, waarvan elk spoor ontbreekt. Zodra hackers grote hoeveelheden BTC in één keer proberen te slijten, is dat relevant voor de markt. Want het kan een prijsdaling tot gevolg hebben.

Hacks vorige maand

De markt wordt regelmatig opgeschikt door digitale roven. Op 31 juli is er bij de 2gether beurs 1,39 miljoen dollar gestolen.

Op 10 juli was het Britse Cashaa slachtoffer van een hack. De aanvallers stalen 336 Bitcoin ($3,7 miljoen), zo meldt Cointelegraph.

Transacties op de Bitcoin blockchain zijn pseudo-anoniem. Alle transacties zijn namelijk zichtbaar op een openbaar grootboek. Opsporingsautoriteiten ‘brandmerken’ bitcoin adressen die zijn betrokken bij hacks. Dat moet het lastiger maken om deze Bitcoin om te zetten in fiat geld zoals dollar of euro.

De huidige handelsinfrastructuur is echter nog niet waterdicht. Regelmatig glippen hackers ‘door de mazen van de blockchain’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitfinexhack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...