Bitpanda lanceert Bitcoin ETN die fysieke BTC uit de markt gaat kopen

Investeringsgroep en cryptobeurs Bitpanda heeft zijn eerste ‘exchange-traded cryptocurrency’ gelanceerd. Het gaat om een financieel product die de prijs van Bitcoin volgt.

Bitcoin fonds

Een dergelijk investeringsvehikel heet ook wel een exchange-traded note (ETN). Het zal toegankelijk zijn via brokers en platforms zoals ING en (het Duitse) Postbank. De prijs wordt uitgedrukt in euro’s en het geeft de eigenaars extra gemak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Men hoeft niets weten over private keys en ook hoef je geen extra accounts te maken bij een cryptobeurs. Daardoor voelt het voor traditionele investeerders sneller vertrouwd.

Het ETN wordt volledig gedekt door bitcoin, die in cold storage worden bewaard door een gereguleerde custodial. Medeoprichter en CEO Eric Demuth reageert blij:

“We zijn verheugd om de Bitpanda Bitcoin ETC te introduceren als een nieuwe manier om te handelen en investeren in cryptotechnologie. Het onderstreept ons doel om investeerders gemakkelijke toegang tot cryptovaluta te bieden.”

Bitpanda is onlangs uitgeroepen tot officiële unicorn en dus is het Oostenrijkse bedrijf gewaardeerd op meer dan $1 miljard. De Bitcoin ETN wordt genoteerd aan de XETRA van de Deutsche Boerse. Het is een van de populairste platforms van Duitsland voor op beurs verhandelde financieel producten.

Financieel producten

Uiteindelijk zal (bij interesse in de ETN) Bitpanda dus bitcoin uit de markt moeten gaan kopen. Het is weer een extra manier om in Europa blootstelling te vinden aan de activaklasse. Onlangs lanceerde 21Shares een soortgelijk product op de Zweedse Nasdaq. Ook VanEck is een bekende naam voor Bitcoin ETP‘s.

Waar dit soort nieuws in Europa bijna geruisloos voorbij gaat, is dat in de Verenigde Staten wel anders. Er is nog altijd geen spotmarkt ETF goedgekeurd. Dat zou het Amerikaanse equivalent van dit soort ETN’s en ETP’s zijn.

De benaming is echter anders: officieel bestaat een ETF in Europa uit meerdere assets (in een mandje), iets wat met een bitcoin-only fonds niet kan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFETPfonds