Nasdaq Stockholm lanceert fysiek gedekt Bitcoin fonds

De Nasdaq Stockholm gaat twee ‘fysiek door cryptovaluta gedekte’ exchange-traded notes (ETN) noteren op haar Zweedse handelsplatform. Het financieel product komt uit de koker van 21Shares.

Bitcoin fonds

In het persbericht is te lezen dat het gaat om ETN’s die Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) aanhouden als onderliggende activa. De terminologie is wellicht onduidelijk: ETN’s, ETP‘s, ETF‘s, wat zijn de verschillen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het betekent respectievelijk ‘exchange traded notes‘, ‘exchange traded products‘ en ‘exchange traded funds‘.

De verwarring komt door de Europese benadering binnen de fondsmarkt. Officieel kun je een exchange traded product geen ETF noemen als het uit slechts één activa bestaat. Omdat het in dit geval dus om een fonds gaat dat (enkel en alleen) de waarde van bitcoin vertegenwoordigt, wordt het een ETN genoemd.

Je zou het kunnen zien als een index; als een makkelijke manier om in bitcoin te investeren. Als je aandelen van het fonds koopt, heb je blootstelling aan de cryptovaluta.

21Shares is een grote naam in Europa. Ze hebben $2,9 miljard in beheer voor de 82 cryptoproducten die ze op 20 beurzen in heel Europa hebben genoteerd.

Nieuwe activa in traditioneel jasje

Helena Wedin, directeur van de ETP’s bij Zweedse Nasdaq, zei dat men met dit fonds de optie heeft om in niet-traditionele activa te beleggen, terwijl het wel de transparantie behoudt van een gereguleerde markt. Ze voegde eraan toe:

“We zijn blij dit nieuwe segment te lanceren op Nasdaq Stockholm met 21Shares als eerste emittent.”

Daarmee opent er een scala van mogelijkheden. De meeste traditionele banken en brokers kunnen en mogen namelijk ETN’s aanbieden die op Nasdaq Stockholm zijn genoteerd. De primeur opent de deur voor beleggers die wel geïnteresseerd zijn cryptocurrency’s, maar daar nog nooit echt toegang toe hadden.

Uiteraard konden ze wel op cryptobeurzen terecht, maar voor veel investeerders is dit lastig. Private key management is niet zo eenvoudig en ook de regulering van deze platformen is nog niet van institutionele kwaliteit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFETP