Bitstamp oprichter klaagt nieuwe eigenaren exchange aan

Nejc Kodrič sleept Bitstamp voor de rechter, nota bene de beurs die hij heeft opgericht.

De aanleiding is dat de nieuwe eigenaren van de exchange zijn aandelen willen kopen tegen in zijn ogen een te lage prijs, zo meldt The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitstamp geldt als één van de oudste en grootste bitcoin beurzen van Europa.

Rechtszaak oprichter tegen ‘eigen’ beurs

De rechtszaak is op 12 augustus aanhangig gemaakt bij het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk.

Deze draait om een zogenaamde call optie die Bitstamp Holding NV wil lichten. Ze willen namelijk de resterende aandelen van Kodrič kopen voor een bedrag van 13,46 miljoen dollar.

‘Dat is significant lager dan de huidige waarde van de aandelen’.

Hij verkocht circa twee derde van zijn aandelen in Bitstamp toen de exchange is gekocht voor de investeerder NXHM uit Brussel. Die deal dateert van oktober 2018.

Hij behield echter 9,8% van de aandelen en kon aanblijven als CEO van de groeiende beurs.

Door de rechtszaak zijn er ineens interessante details te lezen hoe het er bij Bitstamp aan toe ging sindsdien. Zo wilde NXHM zo snel mogelijk naar de beurs tegen een waardering van 1 miljard dollar.

De nieuwe eigenaar had gelijk plannen met Bitstamp, zoals een beursgang in Amerika. Maar ook hoe Julian Sawyer in juli 2020 het stokje overnam van Kodrič als CEO na ruzie tussen NXMH en Kodrič.

Ruzie om optie op aandelen

NXMH kocht in 2018 80% van de aandelen in Bitstamp. De business partner van het eerste uur en ook afkomstig uit Slovenië, Damian Merlak, verkocht echter al zijn aandelen en sloeg de deuren achter zich dicht.

Maar Kodrič bleef aan als CEO en liet zijn aandelen door White
Whale Capital, een family office uit Luxemburg.

Kodrič en NXMH kwamen overeen dat de nieuwe eigenaren een optie konden nemen op de aandelen van eerstgenoemde.

Na de overnamedeal werd Kodrič snel betrokken bij gesprekken met potentiële investeerders in Bitstamp. NXMH had blijkbaar nogal haast met de voorbereiding van de beursgang.

Voor Kodrič ging het allemaal te snel en hij kreeg het idee dat NXMH snel de optie op zijn aandelen wilde lichten.

Die vrees werd eind 2019 bewaarheid toen diverse managementleden de beursplannen bekend maakten. Binnen drie jaar moet Bitstamp naar de beurs tegen een waardering van één miljard dollar.

Kodrič claimt in de aanklacht dat hem meerdere malen ‘in zeer duidelijke bewoordingen’ is verzekerd dat NXHM de optie niet wil gaan lichten.

CEO af

Voor de beursplannen was er echter al gerommel. In september 2019 stellen de nieuwe eigenaren al voor dat hij moet afzien van de CEO rol. Hij mist simpelweg de ervaring om een bedrijf te schalen.

Ze stellen een functie als bestuursvoorzitter voor en hij staat er voor open.

In november 2019 dropt echter de bom. NXHM heeft een tweedaagse strategie workshop georganiseerd en de plannen die daar geuit worden zijn een klap in het gezicht van Kodrič.

In zijn ogen was het een poging om hem en de rest van het management buiten spel te zetten en de macht intern over te nemen.

In mei 2020 laat NXMH weten dat de positie van bestuursvoorzitter niet meer voor hem beschikbaar is. In juni 2020 stapt hij als CEO en Julian Sawyer neemt zijn positie over. Uiteindelijk wordt Hendrik Guys de bestuursvoorzitter.

In juli 2020 wilde men de aandelen kopen voor 938 dollar per stuk, voor een totaal bedrag van 13,46 miljoen dollar.

In de ogen van de oprichter een veel lager bod dan wat de aandelen (in de toekomst) waard zijn. Volgens hem is de claim op zijn aandelen onrechtmatig, vandaar de gang naar de rechter in Londen.

Het is onduidelijk hoe ver Bitstamp is met hun beursplannen. De betrokken partijen wilden geen commentaar geven aan The Block.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsexchange

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...