Ruim 29.000 bitcoin naar beurzen gestuurd, een bearish signaal?
Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.
Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?
De bitcoin prijs is onder de $50.000 gezakt en heeft moeite om de weerstand te breken.
Het lijken met name de grotere entiteiten zoals de whales en de orca's te zijn die tussentijds wat winst hebben gepakt.
Het is dan ook niet zo gek dat entiteiten wat bitcoin sturen naar beurzen om satoshi's om te wisselen is fiat geld. Een trendbreuk in the making of slechts een tijdelijk fenomeen?
Laten we verder kijken welke trends er on-chain te vinden, een mogelijkheid om even uit te zoomen en de prijsactie te laten wat het is.
1. Mempool is nagenoeg leeg, is dat bearish?
Diverse on-chain analisten maken melding van een relatief laag transactievolume op de bitcoin blockchain (laag 1).
De wachtrij aan transacties, de mempool, is nagenoeg leeg, dus het is momenteel goedkoop om je satoshi's on-chain te versturen.
Volgens Will Clemente zijn er diverse verklaringen mogelijk: gebruikers maken meer gebruik van het Lightning Network (laag 2).
Het klopt dat het volume van dit netwerk groeit, maar niet dermate dat je van een serieus alternatief kunt spreken.
Een andere interpretatie is dat er simpelweg minder vraag is om transacties over het netwerk te sturen.
Bekend is dat er een groeiend aandeel van lange termijn investeerders (hodlers) zijn in de markt. Die hebben met een stijgende koers momenteel géén prikkel om hun satoshi's over het netwerk te sturen.
Zit bitcoin als spaartechnologie zichzelf daarmee in de weg?
Ja, oordelen onder meer _Checkmate en Dilution-proof. On-chain volume moet herstellen wil het waarde vertegenwoordigen.
Een andere toch wel invloedrijke analist, David Puell, gaat iets dieper op de aard van de transacties in. Hij ziet een aantal dingen:
- De dollarwaarde van de on-chain transacties is gestegen (blauwe lijn). Logisch want bitcoin is in dollartermen gestegen, het is simpelweg beter spaargeld voor de lange termijn en ontwaart minder dan de dollar of de euro
- Maar het aantal satoshi's per transacties is juist dalende (groene lijn), een signaal dat bitcoiners hun sats vasthouden (en minder sats over het netwerk versturen).
In 2021 wel een lichte stijging van de groene lijn, dat kan winstname van grote entiteiten zijn, maar ook interne transacties van beurzen (van hot naar cold wallets).
2. Bitcoin is méér dan een betere spaartechnologie
Dylan LeClair heeft een interessante draad gemaakt waarin hij een bullish scenario schetst voor de komende maanden.
De bitcoin prijs is natuurlijk flink hersteld met een plus van 70% de afgelopen 35 dagen. Zijn de bulls nu uitgeput? Getuige het lage transactievolume lijkt er momenteel sprake van een adempauze.
Geeft dat de bears weer meer kans om de prijs richting $40.000 te drukken op de korte termijn? Geen idee, maar LeClair schetst een aantal pijlers waar de prijs zich de komende tijd aan kan vasthouden:
- Aantal lange termijn investeerders (hodlers) groeit
- Beschikbare bitcoin op de markt daalt (illiquide voorraad stijgt dus)
- Sterk verband tussen prijsontwikkeling én de illiquide voorraad, dus naarmate de illiquide voorraad stijgt, stijgt ook de prijs.
- Spotmarkt bepaalt nu letterlijk de koers, en niet de speculatieve derivatenmarkt. Die likken hun wonden nog na de short squeeze van eind juli.
- Momenteel ligt het aantal openstaande derivatencontracten ('open interest') met bitcoin als onderpand een stuk lager. Partijen gebruiken steeds meer stablecoins als colleteral.
Dat maakt bitcoin minder kwetsbaar bij heftige marktbewegingen. - Nieuw geld is nog afwezig. Sterker, instituties halen geld uit bitcoin momenteel (zie de rapportage van Coin Shares hieronder)
- Bitcoin is meer dan alleen een betere spaartechnologie (store of value argument). Het is het fundament van een nieuw monetair stelsel gebaseerd op digitale schaarste en niet op een inflatoir, overvloedig fiatstelsel gebaseerd op schulden.
Feit is, weer grafisch weergegeven door de analisten van ecoinometrics, dat mensen gebruik hebben gemaakt van de koersdip en bijgekocht hebben.
Die groep is nu groter dan in februari, een feitje om je aan vast te houden.
3. Minder institutioneel geld naar bitcoin
Feit is, gebaseerd op data van vermogensbeheerder Coin Shares, dat beleggingsfondsen ook wat bitcoin hebben afgestoten.
Relativering: de grootste mutatie is echter te bespeuren bij het Coin Shares XBT fonds, wat de uitstroom uit bitcoin verklaart.
Wel lijkt de markt meer retail gedreven en minder gedreven door zakelijke gebruikers zoals beleggingsfondsen, beursgenoteerde firma's en financieel adviseurs.
Also read
Jonge Zuid-Afrikaan verliest $940.000 aan Bitcoin
Bitcoin (BTC) koers zakt onder $50.000, wat nu?
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!