Blockchain Innovation Conference: Permissoned blockchain geniet voorkeur

1092 totale weergaven

Op 7 juni 2019 ging alweer de zesde editie van de Blockchain Innovation Conference van start. Waar het in de vorige edities nog ging over mogelijke use cases en proof of concepts, werd in deze editie, gehost door ABN AMRO en CIRCLE, de focus gelegd op de stappen die zijn ondernomen met betrekking tot blockchain productie initiatieven.

Hebben de implementaties voordeel opgeleverd? Maken de blockchain oplossingen processen slimmer en effectiever? Hoe kunnen deze worden ze gecombineerd met technologie zoals big data, kunstmatige intelligentie en the internet of things?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het evenement bracht startups, scale-ups, beleidsmakers, bedrijven en academici vertegenwoordigen samen om de nieuwste ontwikkelingen en doorbraken op het gebied van Blockchain-technologie te bespreken.

Supply chain

In de keynotes van diverse sprekers werd met name de aandacht gegeven aan de verbetering in transparantie en efficiëntie in de supply chain. Traceerbaarheid en transparantie zijn volgens Juergen Kuebler een van de belangrijkste pijlers van de logistiek.

De IBM Blockchain, met als basis Hyperledger fabric, kan zakelijke transacties en handelsrelaties optimaliseren met beveiligde, wereldwijde bedrijfsnetwerken. IBM heeft Hyperledger als fundering gebruikt omdat de Hyperledger-community gericht is op de ontwikkeling, inzet en het gebruik van open, transparante, betrouwbare en interoperabele blockchains voor bedrijven.

Kuebler, verantwoordelijk voor de identificatie, ontwikkeling en uitvoering van nieuwe Blockchain-consortia in twaalf branches van IBM, vertelde in zijn keynote dat de traceerbaarheid van containers is toegenomen. Door de verschillende schakels van de supply chain op te nemen in de blockchain, zoals de verscheping van containers, het transport op de wegen etc, wordt het risico op fraude en verlies van containers verkleind.

De afgelopen twee jaar heeft IBM bij het creëren van een enterprise blockchain systeem feedback gekregen van zo’n 500+ klanten. Dit heeft geresulteerd tot een zestal principes die volgens het bedrijf cruciaal zijn voor het bouwen van blockchains voor bedrijven.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]

[/penci_blockquote]

Ondanks dat een van de principes aangeeft dat open beter is, kiezen veel bedrijven toch voor een permissioned blockchain oplossing.

IBM geeft aan dat hoewel anonieme openbare blockchains een aantal krachtige mogelijkheden bieden, ze niet geschikt zijn voor de meeste ondernemingen. En dan met name niet in de gereguleerde industrie.

Het is een hele rit geweest om te starten met een idee, dit te testen en vervolgens te implementeren in het echte leven. Diverse bedrijven zullen een efficiëntieslag maken wat betreft kosten en transparantie.

Keynote spreker Frans van Kempen moedigt anderen dan ook aan om groot te denken, klein te starten en zo snel mogelijk te falen. Op deze manier kunnen bedrijven sneller komen met een passende oplossing voor de gemaakte fouten.

Lees meer over: