Boekhoudkundige truc: BlockFi wil $160 miljoen aan leningen doorverkopen

Boekhoudkundige truc: BlockFi wil $160 miljoen aan leningen doorverkopen

De failliete geldschieter BlockFi is van plan om leningen op hun bedrijfsbalans door te verkopen. Deze leningen zijn gebruikt voor de aankoop van duizenden bitcoin miningrigs en hebben dus ook deze machines als onderpand. Nu het bedrijf in financiële problemen zit, moet de bedrijfsbalans gezonder maken.

Onderpandconstructies

Het cryptobedrijf heeft ongeveer $160 miljoen aan leningen uit staan die zijn gedekt door 68.000 ASIC's. Nu wil BlockFi de leningen om deze miners te kunnen kopen, doorverkopen op de secundaire markt. Het in New Jersey gevestigde bedrijf startte eind 2022 al met het biedingsproces, meldt Bloomberg.

Klein detail: sommige van deze leningen zijn al in gebreke gebleven en er is geen sprake meer van 100% dekking, omdat zowel de koers van bitcoin als de prijs van miningrigs hard daalde. Het kopen van deze leningen is dus niet zonder risico.

Koop je de lening van BlockFi op? Dan fungeren de machines als onderpand, maar dan moet je deze leningen ooit wel terugbetalen. Een koper speculeert dus eigenlijk op betere tijden op de cryptomarkt en dat de machines en daarmee de leningen meer gedekt worden en er een premium ontstaat.

BlockFi vroeg eind november de beruchte Chapter 11-faillissementsbescherming aan, bijna direct na de ineenstorting van FTX. In de maanden ervoor richtte het bedrijf zich ook op bitcoin mining. Ze hoopten de balans hiermee te kunnen versterken. Het schijnt dat BlockFi bijna $4 miljard ophaalde.

Andere grote kredietverstrekkers voor crypto-miningbedrijven zijn New York Digital Investment Group (NYDIG), Celsius Network, Galaxy Digital en Foundry, van de Digital Currency Group's (DCG). Niet geheel toevallig zitten de meeste hiervan op zwart zaad.

Personeel behouden

Op 23 januari drong BlockFi er bij de rechtbank op aan om de uitbetaling van bonussen goed te keuren, aangezien het bedrijf worstelt om personeel te behouden. Chief People Officer Megan Crowell vertelde in de filing het volgende:

"Ondanks een ongelooflijk turbulente tijd in de digitale activa-industrie, zijn de kansen voor deelnemers elders niet opgedroogd."

Om te voorkomen dat het talent wegloopt zet Crowell in op personeelsbonussen van 20-50% van hun salaris als men vanaf 31 januari bij het bedrijf wil blijven werken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties